Gå direkt till textinnehållet

SVT-medarbetare i Internet-bråk Lade ut nakenbilder och kränkandeutlåtanden

Journalisten Christina Lindberg anklagades för att vara “korkad” och “enfaldig” på den samiska hemsidan Saami Info. Dessutom publicerades gamla nakenbilder på henne.Ansvarig för hemsidan var chefen för SVTs samiska redaktion i Kiruna, Nils Gustav Labba.

Journalisten Christina Lindberg anklagades för att vara “korkad” och “enfaldig” på den samiska hemsidan Saami Info. Dessutom publicerades gamla nakenbilder på henne.

Ansvarig för hemsidan var chefen för SVTs samiska redaktion i Kiruna, Nils Gustav Labba.

Christina Lindberg har länge engagerat sig i den känsliga debatten om rovdjuren.

På hemsidan presenterades hon under rubriken “Avklädd rovdjursexpert” som “dum på gränsen till enfaldig” och “korkad”. Längre ner fanns en ruta med bild och textmaterial från en annan hemsida som behandlade hennes karriär som utvikningstjej på 70-talet.

Ansvarig webbmaster för sidan när artikeln om Lindberg lades in var alltså Nils Gustav Labba vid Sveriges Television i Kiruna.

Sidan med Lindberg uppmärksammades när sameradion påtalade innehållet, som vid det tillfället också innehöll flera hårda omdömen om olika samepolitiker.

Att hoppa på Christina Lindberg på det här sättet, är inget märkligt, menar Labba.

— Artikeln är relaterad till en händelse för sex månader sedan då hon stod för onyanserade och märkliga inlägg om samer och rennäringen, så jag tycker inte att den här reaktionen var konstig.

Att Lindbergs gamla karriär som utvikningstjej omnämns med ord och bild på samma sida anser han inte heller vara särskilt anmärkningsvärt.

— Som offentlig person får man finna sig i att ens bakgrund kan dras fram i de mest märkliga sammanhang. Det finns massvis av kändisar som råkar ut för det här. Jag har sett värre exempel i debatter som rör kändisar och politiker.

— Att bli kallad korkad och dum är vardagsmat i de sammanhangen. Jag tycker bilderna är tjusiga, de kan inte innebära smutskastning av henne.

Men Christina Lindberg är själv arg över att en journalist varit inblandad i publiceringen:

— Han har varit ute efter att undergräva min trovärdighet som debattör i rovdjursfrågan. Jag tycker inte att sånt här hör till hans arbetsuppgifter. Och hur vet vi att han inte gjort det här under arbetstid?

Distriktschefen vid SVT i Luleå, Hans-Olov Ohlson, reagerade över Labbas inblandning i hemsidan och efter samtal fick Nils Gustav Labba sluta som webbmaster. Sidan med Lindberg låg dock kvar och plockades bort först några dagar efter att Aftonbladet uppmärksammat den i början på februari.

Labba har dock kvar sitt engagemang i Saami Info som medlem i den förening som nu sägs vara ansvarig för sidan. Men något ansvar i juridisk mening har han inte, påpekar han:

— Den här sidan ligger på en amerikansk server, och Internet omfattas av andra regler än press, radio och TV. Det finns ingen ansvarig utgivare och skribenterna är anonyma.

Anonymiteten motiverar han med att den samiska världen är “liten och inskränkt” och att inte så många debattörer vill synas med namn för att undgå trakasserier.

Han ser själv inga problem med att vara knuten till sidan och samtidigt jobba som journalist för SVT:

— Jag är medlem i föreningen, och har rätt att vara med i vilken förening som helst. Saami Info verkar för en fri och öppen debatt på Internet och jag ser inget märkligt i det.

Hans-Olov Ohlson är dock mer tveksam till Labbas resonemang.

— Jag har inte vidtagit några åtgärder än och vi får se vart de diskussioner vi just nu för leder. Är det så att han fortfarande har en aktiv roll riskerar det att skada trovärdigheten för SVT. Då måste vi göra något åt det.

Fler avsnitt
Fler videos