Gå direkt till textinnehållet

SVT-journalist vann mot Läkemedelsverket

En journalist på Sveriges Television nekades tillgång till uppgifter om Läkemedelsverkets tillsyn av enskilda apotek. Nu har journalisten vunnit i kammarrätten i Stockholm som skickar tillbaka sekretessprövningen till verket.

SVT-journalisten begärde att få ta del av uppgifter om apotekens bemanning samt avvikelser från tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket, men fick nej. Läkemedelsverket ansåg att uppgifterna rör affärs- och driftförhållanden hos apoteken och är av en sådan art att den enskilde kan lida skada om de röjs.

Kammarrätten i Stockholm underkänner nu Läkemedelsverkets sekretessprövning, som beskrivs som godtycklig.

”Det är inte möjligt att utifrån Läkemedelsverkets beslut avgöra vilka uppgifter som enligt verkets mening omfattas av den absoluta sekretessen”, skriver bland annat kammarrätten i domen. Rätten konstaterar att Läkemedelsverket i flera handlingar sekretessbelagt uppgifter som inte sekretessbelagts i andra handlingar. Kammarrätten hittar ”åtskilliga” sådana exempel.

Annons Annons

Kammarrätten drar med hänsyn till detta slutsatsen att Läkemedelsverket inte har gjort en sådan noggrann prövning av frågan om uppgifterna kan lämnas ut, som tryckfrihetsförordningen kräver. Frågan återvisas till Läkemedelsverket för förnyad prövning.

Fler videos
Fler avsnitt