SVT-journalist vann mot Läkemedelsverket

14 december, 2012

En journalist på Sveriges Television nekades tillgång till uppgifter om Läkemedelsverkets tillsyn av enskilda apotek. Nu har journalisten vunnit i kammarrätten i Stockholm som skickar tillbaka sekretessprövningen till verket.

SVT-journalisten begärde att få ta del av uppgifter om apotekens bemanning samt avvikelser från tillsynsmyndigheten Läkemedelsverket, men fick nej. Läkemedelsverket ansåg att uppgifterna rör affärs- och driftförhållanden hos apoteken och är av en sådan art att den enskilde kan lida skada om de röjs.

Kammarrätten i Stockholm underkänner nu Läkemedelsverkets sekretessprövning, som beskrivs som godtycklig.

”Det är inte möjligt att utifrån Läkemedelsverkets beslut avgöra vilka uppgifter som enligt verkets mening omfattas av den absoluta sekretessen”, skriver bland annat kammarrätten i domen. Rätten konstaterar att Läkemedelsverket i flera handlingar sekretessbelagt uppgifter som inte sekretessbelagts i andra handlingar. Kammarrätten hittar ”åtskilliga” sådana exempel.

Kammarrätten drar med hänsyn till detta slutsatsen att Läkemedelsverket inte har gjort en sådan noggrann prövning av frågan om uppgifterna kan lämnas ut, som tryckfrihetsförordningen kräver. Frågan återvisas till Läkemedelsverket för förnyad prövning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies