SVT flyttar potten
Lokala löneförhandlingar har inletts på flera medieföretag. Klubbarna är positiva till den nya löneprocess som parterna rekommenderar i det centrala avtalet. Det lär dock dröja till nästa år innan den fungerar på allvar.
publicerad
Det treåriga centrala avtalet ger lönehöjningar på minst 6,8 procent. Det garanterar alla en löneökning på 320 kronor första året och 223 kronor andra året. Individgarantin det första året är högre än i föregående avtal, vilket gynnar lågavlönade.
I årets kollektivavtal rekommenderar Journalistförbundet och Medieföretagen en ny modell för hur lönebildningsprocessen ska gå till.
Enligt den ska medarbetarnas uppnådda resultat, kompetens och skicklighet knytas ihop med den individuella löneutvecklingen.
Den nya löneprocessen ger klubbarna möjligheter att få ut mer i lokala förhandlingar, framför allt andra och tredje året.
Journalisten har talat med företrädare för olika klubbar om hur de lokala förhandlingarna går:
Olle Fors, klubbordförande på Expressen, berättar att man där har diskuterat en modernisering av löneprocessen.
– Det är något vi tjatat om i många år. Den här gången har våra argument bitit bra tack vare rekommendationen i det centrala avtalet. Nästa löneprocess 2014 kommer att bli mer transparent.
De lokala förhandlingarna om 2013 års löner på Expressen har just börjat.
Journalistförbundet och Medieföretagen betonar i det centrala kollektivavtalet vikten av Utvecklingsavtalet, som ska främja samarbete mellan de lokala parterna för att utveckla och förbättra den egna arbetsplatsen på alla nivåer.
– Ett kompetensutvecklingsråd kommer att inrättas hos oss, säger Hans Forsman, klubbordförande på Folkbladet i Umeå.
Parterna ska diskutera saken vid ett möte före jul och ett under första kvartalet nästa år.
De lokala förhandlingarna på Folkbladet avslutades efter tre träffar.
– Resultatet var inte så bra, vi fick inget utöver potten, säger Hans Forsman. Motståndet var stort från arbetsgivaren som hänvisade till företagets ekonomiska situation. Men vi har lagt byggstenar inför framtiden och är beredda inför lönerevisionen 2014.
Enligt Petteri Karttunen, klubb-ordförande på Sveriges Television, vill SVT ha en förenklad förhandling i år.
– Arbetsgivaren vill att vi därefter i mars 2014 återkommer och gör en lönerevision. Om vi ska gå med på en förenklad lösning måste vi ha något för det.
– Journalistklubben tittar nu på en modell där medlemmar får ut två procent i pengar i år, men inte allt som löneförhöjning. Pengar flyttas över till 2014, vilket gör att potten då blir större än avtalet, säger Petteri Karttunen.
För att journalistklubben skulle gå med på detta upplägg har företagsledningen skjutit till extrapengar. Redan nu i oktober börjar förhandlingarna om 2014 års löner.
På Sydsvenskan har klubben argumenterat för att några som är felavlönade ska få pengar utöver potten.
– Vi har fått förslag från arbetsgivaren och de stämmer ganska väl med vår bedömning, säger klubbordföranden Pia Röding. Den tidigare styrelsen har gjort ett bra arbete med att jämna ut skevheter.
– Vi har tagit fram underlag ”by the book”, i enlighet med förbundets rekommendationer. Alla har fått skicka in sina argument och önskemål.
Eventuellt kommer de lokala löneförhandlingarna i gång nästa vecka.
På Sydsvenskan är klubben annars mest upptagen med att hantera den stora omorganisationen.
– Förhandlingar pågår om omplaceringar och frivilliga avgångar. Den stora knuten är om det inte blir 20 personer som accepterar frivillig avgång.
Pia Röding räknar med att förhandlingarna om omorganisationen kan bli klara någon gång i oktober.
På Sveriges Radio har man inlett arbetet med årets lönerevision.
– Vår förhandlingsdelegation diskuterar nu med arbetsgivaren hur förhandlingarna ska gå till, säger Katarina Schulz, vice klubbordförande på SR.
En av de frågor som kommer att tas upp vid förhandlingarna med företagsledningen är en fråga som journalistklubben drivit i flera år – klubben tycker sig se att lönen sätts efter vilken ort medlemmarna jobbar på, inte efter vilket jobb man utför.
Jacob Hilding, sektionsordförande i Mittmedias journalistklubb på Arbetarbladet, berättar att man där haft fullt upp med att hantera frågor om omorganisation.
– Vi har inte hunnit komma i gång med de lokala löneförhandlingarna och vi har ännu inte fått någon förhandlingsframställan från arbetsgivaren, men vi räknar med att förhandlingarna kan komma i gång om två veckor.
Inte heller på Aftonbladet har lokala förhandlingar startat.
– Vi ligger långt efter och har inte ens börjat med lönekartläggning än, säger klubbordföranden Niclas Vent.
Håkan Lindqvist
Pär Jansson
Pär Jansson