Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Radio minskar sin mediebevakning

RADIO Sveriges Radios mediemagasin Vår grundade mening får halverad sändningstid från och med årsskiftet.

RADIO Sveriges Radios mediemagasin Vår grundade mening får halverad sändningstid från och med årsskiftet. Programbudgeten sänks med omkring 60 procent. Så sent som i januari i år fick Vår grundade mening utökad sändningstid från 30 till 50 minuter. Samtidigt ökade bemanningen från en till två tjänster.

Från och med årsskiftet kortas programtiden ner till 25 minuter. Sändningstiden ändras från lördag förmiddag till tidig fredagseftermiddag.

Båda reportertjänsterna blir kvar men programbudgeten sänks med omkring 60 procent.

Annons Annons

Enligt P1s kanalchef Eva Blomqvist kommer de flesta av P1s program att få förkortade sändningstider.

– Vi vill göra P1 tillgängligare för lyssnare som är yrkesarbetande.

Dessutom vill hon få in fler program i tablån och därmed skapa dynamik och omväxling. Blomqvist förnekar däremot att halveringen av programtiden har något med ny teknik och besparingar att göra.

– Rent matematiskt är det dyrare att göra flera korta program.

Frågan är vad som kommer att hända med frilansarnas medverkan i fortsättningen. SR har krav på sig att verka för mångfald genom att ge utrymme åt olika sorters externa medarbetare.

– När det gäller Vår grundade mening är extern medverkan inte lika avgörande som för exempelvis radioteatern, säger Eva Blomqvist. Men det finns också programmedel avsatta till det.

Hon säger att hon ännu inte hunnit diskutera med redaktionen om hur frilansfrågan ska lösas.

Under de senaste åren har ungefär vart fjärde Vår grundade mening gjorts av frilansen Lars Åberg. Men programledaren Åke Pettersson tror att det blir svårt att köpa in frilansmaterial efter nyår om planerna går igenom.

Pettersson drar också slutsatsen att han och hans medarbetare Anders Brunkert kommer att få göra en större del av programmet via telefonintervjuer från Malmö. Det blir mindre resurser över till reportageresor.

Vår grundade menings redaktion kommer via sin kanalchef Sven Linderoth att framföra sitt missnöje med nedskärningarna till P1s ledning.

– Sen kan vi alltid hoppas att kulturminister Marita Ulvskogs tal om mer pengar till SR även kommer oss till del, säger Åke Pettersson.

Han konstaterar också att resurserna trots allt blir bättre än de var när man tidigare sände 30 minuter.

Fler avsnitt
Fler videos