Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Natur tappar dryg miljon i Sidastöd

Sida stoppar allt stöd till information och kommunikation om bistånd i Sverige. ”Sveriges Natur kommer dra ned på det internationella innehållet ordentligt”, säger chefredaktören Erik Halkjaer.

Sent på fredagen meddelade Sida de organisationer som fått del på det så kallade Infokomanslaget att stödet till information och kommunikation om bistånd upphör den 31 mars. För att kunna avveckla de program som är igång får partnerorganisationerna dela på de 20 miljoner kronor som Infokomanslaget med den nya regeringens budget krymper till under 2023 (från 155 miljoner i budgeten för 2022).

Beskedet gäller bland andra Union to Union, som fördelar pengar till Arbetet Global, och Naturskyddsföreningen och dess medlemstidning Sveriges Natur.

För Sveriges Naturs räkning var det budgeterade stödet 1 130 000 kronor för 2023. Det motsvarar 13 procent av tidningens totala budget, enligt chefredaktören Erik Halkjaer.

– Diskussioner inleds internt på Naturskyddsföreningen om hur delar av stödet kan täckas upp. Men redan idag kan jag säga att Sveriges Natur kommer dra ner på det internationella innehållet ordentligt framöver. Utrymmet för frilansinköp med global utblick minskar dramatiskt, konstaterar chefredaktören Erik Halkjaer.

Samtidigt tappar den svenska grenen av pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser, som Halkjaer leder, drygt en halv miljon kronor som gått till skolföreläsningar om pressfrihet och till att producera Pressfrihetspodden.

– Båda verksamheterna läggs på is men läggs inte ner.

Samtidigt utökas RSFs verksamhet till stöd för journalister i Latinamerika och troligen i Östeuropa genom andra projekt.

– Sammantaget innebär alltså inte det förlorade stödet mycket utöver att det är tråkigt och vi anser att svenska skolelever behöver mer kunskap om pressfrihet, menar Erik Halkjaer.

Sidas egen tidning Omvärlden påverkas också av budgetminskningen, men i vilken omfattning är ännu inte beslutat, enligt Johan Tjerneng, pressekreterare på Sida.

Fler avsnitt
Fler videos