Gå direkt till textinnehållet

Svegfors kritisk till dagstidningarnas utveckling

Mats Svegfors, tidigare VD för Sveriges Radio, är kritisk till dagstidningarnas utveckling. I en artikel på DN Debatt skriver han att form har blivit viktigare än innehåll i dagens papperstidningar och att kvalitetsjournalistiken trängts tillbaka.

"Under 20 år har journalistik sparats bort. Det viktiga har uppenbart inte varit att spara på den dyra papperstidningen utan att spara på journalistiken", skriver han på DN Debatt och konstaterar, efter att ha gjort en egen undersökning av innehållet i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, till exempel att nyhetsgrafik är på modet medan text är omodernt, att den egna nyhetsjournalistiken fått stå tillbaka för "spatiöst redigerade reportage, som dessutom kan köpas in från frilansmedarbetare och redigeras på dagtid" och att tidningarna "lagt sig till med lösnummertidningarnas redigeringsspråk i och med tabloidiseringen".

Mats Svegfors, som har ett förflutet som chefredaktör för Svenska Dagbladet, har jämfört Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter under andra onsdagen i maj åren 1992, 2002 och 2012 och "bokstavligen räknat nedslag, det vill säga bokstäver och blanksteg mellan bokstäverna". Båda tidningarna har gått över till tabloid under perioden samtidigt som antalet sidor blivit fler, men Mats Svegfors konstaterar att det "fästs mindre innehåll på det papper som rullar genom tryckeriernas pressar".

Han är kritisk till Svenska Dagbladet, som han tycker har dragit ner på inrikes- och politiknyheter och lokala nyheter. Även Dagens Nyheter har dragit ner på inrikes- och politiknyheterna även om den satsat på Stockholmsmaterial, menar han.

Han är också orolig över framtiden för journalistiken inom Sveriges Radio: "Public servicekommittén lade fram sitt betänkande i september förra året. Dess förslag innebär, med rimliga ekonomiska antaganden, att Sveriges Radio fram till 2019 ska spara bort 200 journalister".

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret