Gå direkt till textinnehållet

SvD valde att inte maska huligan

Svenska Dagbladet väljer i dagens tidning att inte maska ansiktet på den åskådare som stormade in på planen under en match mellan Malmö FF och Helsingborgs IF.

SvDs redaktionschef Martin Jönsson skriver på sin blogg att tidningar måste "väga in pressetikens grundregler om att skydda identiteten där det kan leda till kränkning av den personliga integriteten. Man måste också väga in den hotbild som kan uppstå mot individer som förstör matcher och åsamkar en klubb – och fotbollen – stor skada".

Han påpekar att arenor är offentliga platser och matcher direktsänds i TV och går man in på en arena och begår ett brott får det konsekvenser.

"Fotbollens förstörare har länge gömt sig bakom massans anonymitet. Krav på fotoregister och anmälningsplikt kommer att göra det svårare att gömma sig. Man får för den sakens skull inte uppmuntra några lynchmobbar. Men kravet på anonymitet är inte givet att uppfylla för den som springer rakt in offentlighetens ljus med den enda avsikten att skada och förstöra".

 


Fler avsnitt
Fler videos