Gå direkt till textinnehållet

Svårt vara journalist i Egypten

Den egytiska militären drar åt snaran kring yttrandefriheten. Ett stort antal journalister, bloggare och andra civila har på senare tid ställts inför rätta för att ha kritiserat de styrande. - Det är väldigt svårt att bedriva journalistik där, säger Shora Esmilian, som tillbringade tre månader i landet efter revolutionen. När som helst kan man hamna i en militärdomstol.

Frilansjournalist Shora Esmilian beskriver det egyptiska rättsväsendet som en ren fars. Undantagslagar gör att civila kan dömas i militärdomstolar, i hastiga rättegångar och utan advokat.

– Militären försöker uppenbarligen uppehålla sin maktposition, säger Esmilian.

Hon har kontakt med många egyptiska bloggare och journalister som vittnar om svårigheterna i att bedriva oberoende journalistik.

– Men det verkar som att de väljer ut några stycken för att statuera exempel. Jag vet andra som skrivit kritiska ledare och kommentarer som det inte har hänt någon med.

Åtgärderna för att tysta kritiska röster tycks eskalera. I dagarna har flera människorättsorganisationer protesterat mot rättsprocessen mot 26-åriga aktivisten Asamaa Mahfouz. Hennes twittrade kritik av rättssystemet har lett till åtal för att ha "förolämpat militären", enligt IFEX.

Som utländsk journalist kändes sig Shora Esmilian själv aldrig hotad under vistelsen i landet.

– Verkligen inte. Jag ackrediterade mig aldrig utan arbetade på. Det var många som frågade vem är du, var är du ifrån men de såg ut som vanligt folk och inte militärer.

Hur ser du på framtiden?

– Om revolutionen uppnår sina krav så tror jag att Egypten kommer att bli ett demokratiskt land med full yttrandefrihet och där man kan jobba fritt som journalist för första gången på många decennier. Men så länge undantagslagarna inte tas bort så är journalister hotade.

Fler avsnitt
Fler videos