Svår balansgång mellan hyllning och granskning
Att vara sportjournalist är att vara kluven. Att å ena sidan förmedla glädje och spänning och idolskap och å andra sidan kritisera och racka ner på välbetalda idrottsmän och ledare.
Att vara sportjournalist är att vara kluven. Att å ena sidan förmedla glädje och spänning och idolskap och å andra sidan kritisera och racka ner på välbetalda idrottsmän och ledare.
En svår balansgång mellan hyllning och granskning av en värld som ofta bara målas med två av palettens färger: Svart eller vitt.
Om såna frågor handlade seminariet ”Hur intima kan vi bli?”.
En fråga som kom upp var en överenskommelse som TV4 hade med Svenska handbollslandslaget under förra VM. Kanalen, som hade sändningsrätten, tilläts ha en reporter som rapporterade från den svenska spelarbänken under sändningarna.
– Hur kan ni då vara kritiska? undrade radiosportens Annica Duncan. Det var svårt att skilja TV4-medarbetare och handbollsspelare. Vad hade ni gjort om det inte hade gått så bra för landslaget?
Riskfyllt samarbete mellan TV4 och handbollslandslaget
Hans Pekkari från TV4 medgav att det finns risker med såna arrangemang, men betonade att det var viktigt för redaktionen att trots det, som en markering av sin integritet, under VM rapportera om en konflikt mellan Handbollsförbundet och elitklubbarna. Enligt Svenska Dagbladets sportreporter Jan Majlard kan man lösa såna situationer genom att låta andra medarbetare ta hand om analyser och kommentarer.
Han trodde det skulle vara svårt att genomföra något liknande inom fotbollen, som är en mycket större sport. Trycket på spelare och ledare är hårdare där.
– Det viktigaste är att publiken vet förutsättningarna, ansåg TV-sportens reporter och krönikör Albert Svanberg.
Inte självklart att journalister ska vara i omklädningsrummet
Tillträde till spelarnas omklädningsrum har länge ansetts som ett självklart privilegium för svenska sportjournalister.
Inte alls så självklart, omklädningsrummen är en privat sfär som journalisterna bör respektera, ansåg Albert Svanberg och Jan Majlard höll med.
– Jämför med att vi skulle intervjua Jan Malmsjö i logen i samband med en föreställning på Dramaten.
Enligt Annica Duncan är ett problem att en del idrottsutövare – särskilt i små sporter – inte inser att de uppträder på en offentlig arena och därför inte värnar sin integritet tillräckligt. De är glada över uppmärksamheten och ser lätt den som bevakar dem som ”sin” journalist.
– Det har hänt att jag bränt folk. Tänk på vad ni säger, varnar jag dem nu. Jag är journalist.
hl@sjf.se