Gå direkt till textinnehållet

Susanne Björkenheim: Rovdrift på vikarier inom medierna

För andra året har Journalistförbundets styrelse varit på turné och träffat vikarier under sommaren. – Det är en fruktansvärd situation för vikarierna, säger Susanne Björkenheim.

För andra året har Journalistförbundets styrelse varit på turné och träffat vikarier under sommaren. – Det är en fruktansvärd situation för vikarierna, säger Susanne Björkenheim.

Susanne Björkenheim har bland annat besökt Dagens eko på Sveriges Radio.

– Flera av dem jag pratade med tycker att förbundet ska ta till strejkvapnet för att få slut på arbetsgivarnas utnyttjande av vikarier. Så desperata är många.

Susanne Björkenheim tvekar inte att använda ordet rovdrift när hon pratar om mediearbetsgivarnas sätt att utnyttja vikarierna.

– Journalistförbundet har ett ansvar för vikarierna men det stora ansvaret ligger hos arbetsgivarna som vill ha en så liten kärna av fast anställda som möjligt och sedan fiffla med anställningsformer för att täcka behoven.

“Stor fråga för förbundet framöver”

Enligt Susanne Björkenheim måste Journalistförbundet få hjälp utifrån för att komma tillrätta med vikarieproblemen inom mediebranschen.

– Det här kommer att bli en stor fråga för förbundet de kommande åren. Vi måste använda fackliga metoder för att sätta press på arbetsgivarna. Det blir en utmaning för förbundet i kommande avtalsrörelse.

Hon tycker också att förbundet ska pressa på lagstiftarna.

– Jag hoppas också på solidaritet från andra fackförbund. Dessutom måste alla som har en fast anställning vara med i kampen för vikarierna. Det är inte rimligt att vi har en så stor grupp som hela tiden diskrimineras. De erbjuds inga fasta jobb, de får ingen semester och de har bland annat svårt att få lån i banken utan fast anställning. De måste få samma villkor som andra.

Hög arbetsbelastning på DD

Agneta Lindblom Hulthén besökte Dala-Demokraten i Falun. Hon mötte en helt annan situation.

– Där var utlasningen inget problem. Det var snarare svårt att få folk till de tjänster som utlystes. Däremot tog några upp arbetsbelastningen som ett problem.

Det som gladde Agneta Lindblom Hultén var bland annat att de frågor som diskuterades inte bara handlade om pengar – utan i högre grad om framtiden för journalistiken.

Anne Sseruwagi besökte Radio Blekinge.

– Det är bra att Journalistförbundet gör de här besöken, tycker hon. Vi behöver ta tag i vikarierna tidigt och höra om deras problem.

Många på Radio Blekinge ville veta hur LAS fungerar och vad den lokala klubben kunde hjälpa dem med.

qr@sjf.se

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler