Gå direkt till textinnehållet

Susanna Lundell lämnar KA efter oenighet med ägaren

Kommunalarbetarens chefredaktör Susanna Lundell lämnar tidningen. Skälet är att hon och ägaren Kommunal inte delar bilden av hur KA ska drivas i framtiden.

Beskedet att Lundell hastigt lämnar KA lämnades till medarbetarna på eftermiddagen idag.

– Motiveringen ska vara att Kommunal saknar förtroende för hennes förändringsarbete med tidningen. Vi förstår inte vad det betyder, det här arbetet är något vi har hållit på med hela våren och som alla på redaktionen är inkopplade på, säger Stephen Lindholm som är ordförande för journalistklubben vid LO Mediehus.

Beskedet innebär att förhandlingarna om ny organisation och nedbemanning sätts på paus, uppger Stephen Lindholm.

Annons Annons

– Allt är jättekaos.

Hur ser klubben på beskedet?
– Jag har tidigare sagt till Kommunals ordförande Tobias Baudin och vice ordförande Lisa Bengtsson att det farligaste som finns är otydliga ägare. De har hela tiden hållit med, men nu har vi fått ett bevis på hur det kan gå om ägaren inte är tydlig. Man markerar ett missnöje utan att säga varför. Det känns egentligen som att de uttalar ett missnöje för hela redaktionen, för alla har ju varit med i processen, säger Stephen Lindholm.

– Vi vill att de förklarar sig, vad det här beror på.

Susanna Lundell är ansvarig utgivare i två veckor till, men kliver av redaktörsstolen med omedelbar verkan.

Susanna Lundell säger till Journalisten att hon och Kommunal inte delar bilden av hur Kommunalarbetaren ska drivas i framtiden.

– Då är det bäst att gå skilda vägar, vilket vi har kommit överens om, säger Susanna Lundell.

Har du fått sparken?
– Vi har kommit överens om att vi ska gå skilda vägar.

Klubben menar att ägaren varit otydlig. Håller du med?
– Vi har ett förändringsuppdrag som vi har arbetat med, nu delar vi inte längre bilden av hur Kommunalarbetaren ska drivas i framtiden.

– Kommunalarbetaren har en fantastisk redaktion, en fantastisk läsargrupp som jobbar mitt ute i coronan. Vi har haft ett otroligt bra digitalt uppsving under våren, den har varit spännande rent journalistiskt. Jag önskar redaktionen all lycka i framtiden, säger Susanna Lundell.

Lisa Bengtsson är vice ordförande för fackförbundet Kommunal.

Varför får Susanna Lundell gå?
– Vi är överens om det här. Det handlar om att vi har lite olika bild av hur verksamheten på KA ska drivas framåt, säger Lisa Bengtsson.

Vad består oenigheten i?
– Det är inget jag vill kommentera.

Varför kommer det här beslutet så pass sent i den förändringsprocess KA genomgår?
– Det är inte heller något jag vill kommentera.

Journalistklubben är kritisk till beslutet och menar att ni som ägare markerar missnöje utan att säga vad missnöjet bottnar i?
– Jag tycker att vi har varit tydliga ägare som har tagit fram tydliga dokument kring KAs roll och tagit beslut om att vi behöver se över hur en förnyad Kommunalarbetaren ska utformas, med målet att få en ännu bättre medlemstidning för våra medlemmar.

Hur ser en bättre tidning ut i era ögon?
– Det kommer vi att få återkomma till, säger Lisa Bengtsson.

Fler avsnitt
Fler videos