FOTO: Tor Johnsson

Styrelsen står bakom
Mats Edmans beslut

9 december, 2015

Medarbetare kallar Mats Edmans agerande ”ovärdigt” och kräver hans avgång - men tidningsstyrelsen står bakom beslutet att stänga av en kritisk reporter som uttalat sig i Journalisten.

Journalisten har tidigare berättat om turbulensen på Dagens Samhälle där flera medarbetare nu öppet kritiserar VD/ chefredaktören Mats Edman och kräver hans avgång. Bland annat uttalade sig reportern Thord Eriksson kritiskt mot Edman.

Två dagar efter artikeln kommit ut blev Thord Eriksson avstängd från arbetsplatsen av Mats Edman (bilden) som också inledde en ”juridisk process” mot reportern. Flera personer på redaktionen som Journalisten då pratade med beskrev Edmans agerande som ”chockerande”.

– Så här får det inte gå till. Det är inte värdigt ett land som Sverige som ska stå för demokrati och yttrandefrihet. Att en arbetsgivarorganisation som SKL stödjer ett agerande som innebär att journalister tystas ned för att de säger sanningen är helt otroligt, sa Maria Ottoson, tidigare ledamot i tidningsstyrelsen i en artikel i Journalisten.

Tidningsbolagets styrelseordförande Julia Branting säger nu till Journalisten att de står bakom Mats Edmans beslut att stänga av reportern. Det finns nämligen ett generellt styrelsebeslut från några månader tillbaka där man ställer sig bakom att VD får mandat att vidta de arbetsrättsliga åtgärder han vill.

Julia Branting– Beslutet som styrelsen har fattat är att Mats Edman har det mandat han behöver för att vidta de åtgärder som han menar krävs, oavsett vilka dessa åtgärder är, sen har styrelsen fått information löpande om olika typer av saker som han gör, säger Julia Branting (bilden).

Styrelsen kände alltså till att Edman skulle stänga av Thord Eriksson och inleda en ”juridisk process” mot honom. Och ni står bakom det beslutet?

– Som jag sa, vi har fattat ett generellt beslut och delegationsordningen gäller. Mats Edman har mandat att vidta de åtgärder han anser vara nödvändiga som VD, det är så det fungerar i ett aktiebolag, säger Julia Branting.

Folk på redaktionen har reagerat kraftigt mot det här beslutet. En del kallar det "ovärdigt”, samtidigt vet vi att många mår dåligt på redaktionen. Vad säger du till dem?

– Det är en väldigt allvarlig situation på Dagens Samhälle men när det gäller beslut om medarbetare på tidningen så är det VD som fattar de besluten, det finns en ordning för hur man gör saker och ting.

Kan Mats Edman sitta kvar? Det undrar många just nu?

– Styrelsen har tagit beslut om en ganska tuff handlingsplan och vi förväntar oss resultat och att situationen ska bli bättre. Vi följer detta löpande.

Men om jag frågar dig idag, just nu, har Mats Edman styrelsens förtroende?

– Ja.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Tomas Polvall ons, 2015-12-09 22:42
En dag i yttrandefrihetens Sverige Tack Journalisten för fortsatt granskning av det som händer på Dagens Samhälle. Fortsätt granskningeb. Ett citat från artikeln som borde motivera: "Att en arbetsgivarorganisation som SKL stödjer ett agerande som innebär att journalister tystas ned för att de säger sanningen är helt otroligt, sa Maria Ottoson, tidigare ledamot i tidningsstyrelsen." Samma dag visar Uppdrag granskning ett reportage om Fryshuset där det är chockerandeuppenbart att Fryshuset inte gillar den yttrandefrihet som kritiskt granskar företagets verksamhet. Citat från programmet:
 "Den som talar med Uppdrag Granskning kommer att straffas!" Samma dag i en artikel i Svenska Dagbladet kräver Kitimbwa Sabuni att tryckfriheten inte ska omfatta Tintin, ty: "det är en klassisk kolonial rasistisk skildring av afrikaner." Om Kitimbwa Sabunis ståndpunkt att ett förbud är riktigt så blir slutsatsen given - då måste massor av koloniala rasistiska skildringar av afrikaner förbjudas. Och då bör i konsekvensens namn även koloniala rasistiska skildringar av andra människor förbjudas. Och en rimlig tolkning är att förbudet inte bara bör gälla rasism utan även koloniala sexistiska skildringar.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies