Gå direkt till textinnehållet

Styrelsen fick aldrig se VD-avtalet

Löntagarrepresentanten i Sydsvenskans bolagsstyrelse Thomas Löfqvist har aldrig fått se fallskärmsavtalet med förre VDn Johan Ståhl. - Bonnier nonchalerar bolagsordningen, säger han till Journalisten.

Förra veckan avslöjade Resumé märkliga turer kring Sydsvenskans förre VD Johan Ståhl som bland annat fått en rejäl fallskärm om tio miljoner kronor från företaget.

Enligt uppgifterna ska Johan Ståhls första avtal också ha innehållit en felskrivning som gjorde att han fick större bonus ju sämre det gick för företaget. Sydsvenskans styrelse ska i stället för att betala ut den orimliga bonusen ha förhandlat fram en rejäl lönehöjning för Johan Ståhl.

Johan Ståhl har förnekat uppgifterna, men bekräftar att han fick en fallskärm om 37 månadslöner när han slutade på Sydsvenskan tidigare i höstas.

I samma veva som företaget började betala ut fallskärmen om tio miljoner kronor till VDn klubbades ett omfattande sparpaket. Företaget gick ut med ett erbjudande om mellan två och sex månadslöner i avgångsvederlag till de anställda.

På redaktionen var det 25 personer som nappade på erbjudandet. Företagsledningen hade hoppats på 40 personer. Den totala kostnaden för samtliga 25 avgångsvederlag på redaktionen är avsevärt lägre än avgångsvederlaget VD Johan Ståhl, och nu rasar journalistklubben mot styrelsen.

Thomas Löfqvist är löntagarrepresentant i bolagsstyrelsen på Sydsvenskan, och tidigare ordförande i Journalistklubben. Han berättar att han inte fått se något avtal:

– Jag blev bestört när jag fick veta hur mycket pengar det handlar om. Jag har varken fått se den aktuella fallskärmen eller det påstådda felskrivna avtalet, om det nu finns ett sådant. Det har aldrig varit uppe på bolagsstyrelsens bord. Det har aldrig diskuterats, säger Thomas Löfqvist.

Hur kommer det sig?
– Vi får inte se sådana handlingar. Ägarna träffas utanför styrelsemötena och fattar beslut, bolagsstyrelsen är en formalitet. Det är sådant som är vanligt förekommande. Bonnier nonchalerar bolagsordningen, säger Thomas Löfqvist.

Vad tycker du om den ordningen?
– Enligt de lagar och förordningar som finns är ju löntagarrepresentanterna i bolagsstyrelsen ansvariga för bolaget i lika hög grad som ägarnas representanter. Det blir ju en väldigt konstig situation när man undanhåller information från oss. Man har sagt till mig att man är orolig för att information ska läcka ut om jag får veta saker i förväg. Man litar inte på oss. Det är ju sant att det läcker information från styrelsen, men det är ju inte löntagarrepresentanterna som läcker, vi vet ju inget, säger Thomas Löfqvist.

Har du protesterat mot detta?
– Ja, men jag har fått till svar att styrelsen inte behöver hålla sig till bolags-
ordningen.

Vad är din bedömning om påståendet om att det funnits ett avtal som gett VD Johan Ståhl större bonus ju större förlusten är för Sydsvenskan?

– Jag kan inte veta, men det är fullt möjligt att det funnits ett sådant avtal. Det är kanske därför vi sitter här i dag. Det väcker ju en del frågor. Tidningen har sålt annonser på volym men man har inte tagit särskilt bra betalt – det har varit stora rabatter. Det har varit mycket märkligt att vi har tappat så mycket i annonsintäkter jämfört med branschen i övrigt, med det starka varumärke som vi har. Någonting har varit fel, säger Thomas Löfqvist.

Journalisten har förgäves sökt tidigare styrelseordförande Ulrika Saxon samt nuvarande styrelseordförande Gunilla Herlitz för en kommentar. Journalisten har även mejlat frågor till dem, utan att få svar.

I tisdags fick Johan Ståhl sparken vid ett extrainsatt styrelsemöte, mot bakgrund av att han "överskridit sina befogenheter". Utbetalningarna för fallskärmen stoppas.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.