Studio Ett anklagas
för stöld av ljud

26 mars, 2013

Frilansfotografen Joakim Roos har begärt ersättning från Studio Ett för att programmet använt en ljudupptagning utan att begära tillstånd. Studio Ett hänvisar till citaträtten.  

Joakim Roos spelade in delar av den famösa ”gubbslemsdebatten” på Gräv i Göteborg. Han sålde en två minuter lång ljudfil till Expressen. Den 12 mars upptäckte han att Studio Ett i ett långt reportage använt delar av ljudet utan att först fråga om tillstånd.

– Jag tog kontakt med chefen för Studio Ett som bad om ursäkt och ville kompensera mig. Men då de hörde den summa jag begärde, som byggde på frilansavtalet, ville de endast betala en tiondel av den summan, säger Joakim Roos.

Han har begärt att Studio Ett tar bort ljudfilen, men de har vägrat.

Joakim Roos vill inte gå in på hur mycket han har begärt i ersättning, men det är lika mycket som han fick av Expressen, plus hundra procent eftersom Studio Ett inte berättade vem som var upphovsmannen till ljudet.

– Vi hänvisar till citaträtten och beklagar att vi inte nämnde att det var Joakim Roos som tagit ljudet. Vi har haft en dialog med honom och nu är vår jurist på Sveriges Radio inblandad, säger Ann-Kristin Jönsson, chef på Studio Ett.

Joakim Roos har varit i kontakt med Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf som håller på att formulera ett svar till Studio Ett, som hänvisar till 47:e paragrafen i Upphovsrättslagen som handlar om framställan av ljud- och bildupptagning.

Taggar: SR, Studio ett

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies