Storuman har en reporter – men i Tärnaby
I Journalistens kartläggning av kommunbevakningen tappade vi bort Västerbottens-Kurirens heroiske fjällvärldsreporter Allan Fjällström, som har redaktion i Tärnaby och bevakar kommunerna Storuman och Sorsele.
Från hembyn Abborrberget har han sex mil till Stor-uman, nio mil till Tärnaby och sju mil till Sorsele.
Han var tidigare en av VKs fyra mobila reportrar som 2002 på försök bevakade Västerbottens inland, ett område lika stort som Danmark. Försöket lades ner efter knappt ett år.
– Jag har aldrig varit så mobil som nu. Det funkar bra. Nu finns det bredband överallt, utom i Sorsele. Jag sitter och skriver på kafé eller i bilen, överallt där det går. En fördel med att inte sitta framför en fast datorskärm är att jag får byta ställning hela tiden, så jag hinner inte få ont i kroppen på grund av att jag överbelastar någon kroppsdel.
Han är lite förvånad över att folk i Storuman som kom till tals i Journalisten inte verkade känna till att VK bevakar kommunen. Kanske beror det på att det tidigare fanns lokalredaktioner runt om i inlandet med egna skyltar som det stod VK på. I till exempel centralorten Storuman är redaktionen nedlagd, men det finns reportrar som bevakar kommunen.
Eller kanhända att det spelar roll att Allan Fjällström kritiskt granskat Storumans kommun. Vice kommunalrådet Erik-Abel Ejderud, som uttalade sig i Journalistens reportage, borde annars veta om att hans kommun blivit omskriven.
– Jag har tagit reda på att det kostar 11,3 miljoner att hålla i gång flygtrafiken. Det är mycket pengar för en liten kommun. Erik-Abel Ejderud sitter i flygplatsbolagets styrelse och slåss för att kommunen ska ha kvar trafiken. Konkurrenterna Vilhelmina, Lycksele och Arvidsjaur som också har flygplatser är inte glada åt det.
I praktiken bevakar VK fjällvärlden mer än förut, menar Allan Fjällström.
– Två reportrar från Umeå åker då och då hit till mitt område ett par dagar och samlar material till reportage och artiklar. Det är snarare så att kommunerna närmare Umeå – som Bjurholm och Vännäs – glöms bort.
Det som händer i fjällvärlden är ofta spektakulärt. Oväder, stormar, vintersport, action.
– Läkaren i Tärnaby drunknar nästan i gips på grund av alla benbrott han får ta hand om. Ingen annan läkare har det så. Allt blir annorlunda här.
***
Rättelser
Läget i flera kommuner är avsevärt bättre när det gäller bevakning än vad Journalisten redogjorde för i förra numret.
– Finspång har 6 journalister, vilket ger ett genomsnitt på
2 914 invånare per journalist.
– Norrköping har 95 journalister, vilket ger 1 348 invånare per journalist.
– I tabellen stod att Ödeshög och Boxholm har noll journalister. Riktigt så illa är det inte eftersom det sitter en person i Mjölby och bevakar dessa två kommuner.
– I Härjedalen sitter 4 reportrar.
– Ekerö har 1,75 reporter.
– I Timrå finns 2 reportrar.
– I Robertsfors sitter enligt en uppgift 1 reporter på heltid, enligt andra uppgifter finns det en stringer där. Helt svart är det hursomhelst inte. I vår tabell har vi dock generellt inte bokfört frilansar.
På ett par platser finns det också färre journalister än redovisat.
– I Strömstad finns det 5 journalister.
– Vetlanda har också 5 journalister.
Eftersom undersökningen påbörjades redan under sommaren hade några siffror hunnit ändras före publicering.
Vi beklagar felen.