Gå direkt till textinnehållet

Stort intresse för att hjälpa kollegor in i mediebranschen

Många svenska mediehus vill vara med i projektet Ny kollega, där journalister med utländsk bakgrund paras ihop med en svensk kollega.

”Ny kollega” är en utbildning för utländska journalister som bor i Sverige sedan en tid tillbaka och behärskar språket, och som vill bli verksamma här. Bakom projektet står Fojo, Reportrar utan gränser, ICORN, Södra Vätterbygdens Folkhögskola och SVT.

– Idag har vi ett dussintal journalistutbildningar i Sverige, men med det här projektet lyckas vi nå en väldigt specifik kompetens som är utländskt skolade journalister. Med den erfarenhet, ämneskunskap, kulturella kännedom, språk och nätverk våra deltagare har tror vi att de kan bidra med nya välbehövliga perspektiv. Fler kan ta del av svensk journalistik och delta i det demokratiska samtalet, summerar projektledaren Daniel S. Ogalde.

Intresset för kursen som drog igång i september var stort. Till 12 platser fanns 130 sökande, och många svenska mediehus och redaktioner visade intresse.

Annons Annons

Vilken bakgrund har deltagarna?
– De har bakgrund världen över i länder som Brasilien, Uganda, Afghanistan och Polen. I första hand är de erfarna journalister som rapporterat om allt från krigshärdar och talibanregimen till kvinnors rättigheter och minoriteters utsatthet. Även om kompetens varit avgörande så har vi försökt få till en bra blandning av deltagare utifrån kön, ålder och boendeort.

Hur bra svenska måste de kunna?
– Man ska förstå och prata grundläggande svenska. De flesta deltagare är flerspråkiga och en viktig del av projektet är att bekanta dem med svensk journalistik inte minst ur ett språkligt perspektiv. Här har vi kunnat samla några av Sveriges vassaste och mest erfarna journalister som tagit sig an varsin deltagare som språkkompis. Det är otroligt fint att se.

– Tanken är att ge deltagare möjligheten att bättra på sin svenska, bolla journalistik och inte minst skapa sig ett nätverk med hjälp av sin språkkompis. Men även att vi som verksamma journalister får ta del av ny kompetens och kunskap.

Ingår det praktik?
– I likhet med andra journaliststudenter så har våra deltagare möjlighet till en fem månaders praktik på SVT. På så sätt får man under hösten en teoretisk grund och förståelse för svensk journalistik som man därefter kan komplettera med praktisk erfarenhet på någon av SVTs lokala redaktioner.

Daniel S. Ogalde kan inte svara på om projektet blir en långsiktig satsning, men han hoppas det.

– Inte minst med tanke på de behov som finns. Även om vi pratar om storslagna mål så handlar detta i slutändan om drivna människor med en unik kompetens. Så jag uppmuntrar svenska medieaktörer att bidra till en bättre journalistik genom att bli en del av projektet.

En av deltagarna på utbildningen är författaren och journalisten Hana Al-Khamri, som berättat i Journalisten om sina erfarenheter av att vara kvinnlig journalist i Saudiarabien.

Fler avsnitt
Fler videos