Gå direkt till textinnehållet

Större skillnad på SVTs Rapport och Aktuellt

Sveriges Televisions stora nyhetsutredning börjar ge resultat: Rapport och Aktuellt ska få tydligare inriktning. Rapport ska vara det kortfattade nyhetsprogrammet och Aktuellt satsar ännu mer på analys och fördjupning.

Sveriges Televisions stora nyhetsutredning börjar ge resultat: Rapport och Aktuellt ska få tydligare inriktning. Rapport ska vara det kortfattade nyhetsprogrammet och Aktuellt satsar ännu mer på analys och fördjupning. Enligt vad Journalisten erfar ska Rapport ta över Aktuellts 18-sändning.

– Folk ska få både snabbhet och fördjupning från vår sida och då är det viktigt att skillnaderna blir tydligare, säger Jan Axelsson, enhetschef på SVT Nyheter och Samhälle.

– På många sätt verkar det klokt, säger Pia Weisberg, vice ordförande i SVTs journalistklubb. Framförallt för att Aktuellt får ett helgjutet uppdrag och inte behöver sitta på två stolar samtidigt.

Just nu håller SVT på att fatta beslut om en ny chef till Aktuellt, efter Cilla Benkö, som gått till Ekot. Den nya chefen ska även vara chef över samhällsprogrammen, som Uppdrag Granskning och Agenda. Tanken är att samhällsredaktionerna ska bidra med material till Aktuellt.

– Det som kan kännas oroande är att de som jobbar på samhällsprogrammen förväntas serva Aktuellt med material, vilket kan ta kraft från de egna programmen, säger Pia Weisberg.

Nyhetsutredningen ska vara klar i februari.

Fler avsnitt
Fler videos