Gå direkt till textinnehållet

Stöd för oberoende bevakning i Ukraina

Flera organisationer uppmanar journalister över hela världen att var etiska i sin rapportering från Ukraina och inte förmedla lögner.

Internationella journalistfederationen, IFJ, Europeiska journalistfederationen, EFJ, och ryska journalistförbundet, RUJ, har uttryckt sin oro över den aggressiva och hatfyllda retoriken från delar av medier i Ryssland och i väst, skriver IFJ och EFJ.

”Vi uppmanar alla våra kolleger i Ryssland och övriga världen att komma ihåg journalistikens syfte – att skriva och tala sanning, att vara oberoende från yttre påverkan”, skriver RUJ.

RUJ föreslår en plattform på internet för att skapa en dialog mellan ukrainska och ryska journalister.

Annons Annons

”Ingen politik eller konflikter, särskilt de som syftar till att göra journalister till ett propagandainstrument, ska tvinga kolleger att förlora sin moraliska grund och värdighet. Sådana handlingar kan inte tillåtas förstöra solidariteten mellan journalister i våra länder.”

Krisen i Ukraina har satt enorm press på journalister i Ukraina och i Ryssland. För att stärka samarbetet mellan journalistförbunden i Ryssland, RUJ, och i Ukraina, Nuju och IMTU, kommer IFJ och EFJ att hålla ett möte i Bryssel den 17 mars med representanter för fackföreningarna från de båda länderna för att diskutera ytterligare åtgärder för att stödja journalister att upprätthålla yrkesetiska normer och diskutera säkerhet.

Fler avsnitt
Fler videos