Gå direkt till textinnehållet

Statsvetaren Curt Räftegård:”Språket har en betvingande makt”

Ord är inte oskyldiga. Hur terroristdåden i USA rubriceras kan få politiska konsekvenser. Det anser statsvetaren Curt Räftegård.

Ord är inte oskyldiga. Hur terroristdåden i USA rubriceras kan få politiska konsekvenser. Det anser statsvetaren Curt Räftegård.

Aftonbladet.se gjorde två dagar efter attacken mot USA en sammanställning av svenska ledarsidor. En majoritet beskrev händelsen som en attack mot demokratin.

– Det är ingen oskyldig lek vad man kallar saker. Språket har en betvingande makt. Säger alla att det är en attack mot demokratin riskerar det att bli sanning, säger Curt Räftegård vid Karlstads universitet.

Annons Annons

Om terroristerna ville attackera demokratin borde de istället ha flugit mot Frihetsgudinnan eller FN-skrapan och inte mot World Trade Center, som snarare är en symbol för finansvärlden, påpekar Curt Räftegård.

Han är därför kritisk till ledarskribenter som kallar det en kamp mellan demokrati och diktatur. Kris är ett annat ord, förutom krig, som dykt upp under mediebevakningen av händelsen i USA.

– Kris är ett ord som signalerar ordning, rättning i leden, säg inte emot, ställ upp, säger Curt Räftgård.

p(byline). PÄR JANSSON

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos