Starka reaktioner
efter IT-attacken

21 mars, 2016

Både ministrar och chefredaktörer har reagerat kraftfullt på lördagens IT-attack vars primära mål ska ha varit Schibsted och Bonniers nyhetssajter. ”Det här är en attack på demokratin och det öppna samhället”, skriver Aftonbladets tillförordnade chefredaktör Sofia Olsson Olsén på Twitter.

Under lördagskvällen utsattes flera stora svenska mediehus för en samordnad IT-attack. Enligt rapporter var Schibsteds och Bonniers tidningar de huvudsakliga målen, men även många andra sajter drabbades då flera stora mediehus använder samma leverantör för sina webb-platser, till exempel banken SBAB.

Attacken var en så kallad ddos-attack, vilket går ut på att överbelasta de servrar som attackeras. De drabbade nyhetssajterna låg nere tills man lyckades omdirigera trafiken för att stävja attacken.  

Både chefredaktörer och politiker har reagerat och ser allvarligt på angreppet.

”Djupt oroande attack mot media och det fria ordet ikväll. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga samt håller mig och regeringen uppdaterade. Det här visar på behovet av att utveckla svensk IT-säkerhet”, skrev inrikesminister Anders Ygeman på Facebook redan på lördagskvällen.

Även kulturminister Alice Bah Kuhnke fördömde attacken i sitt Instagramflöde under söndagen:

”Vad som har hänt är lika oacceptabelt som oroväckande. Våra grundlagsstadgade friheter; tryckfriheten, yttrandefriheten, mötes-, demonstrations-, förenings- och religionsfriheten, är och förblir något av det dyrbaraste vi har. Vi måste skydda dom, med kraft!”

De båda ministrarna ska bjuda in de stora mediehusen för att diskutera IT-säkerheten.

Expressens chefredaktör Tomas Mattsson konstaterade på Twitter under gårdagen att attacken är ett angrepp på demokratin, även om han under lördagen såg anfallet som en fjäder i hatten för den fria pressen:

”Det är naturligtvis mycket allvarligt att svenska nyhetssajter attackeras. Men att någon vill stoppa nyhetsförmedling bekräftar dess värde”, skriver Thomas Mattsson på Twitter.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski är inne på ett liknade spår:

”Många indirekta måltavlor i helgens överbelastningsattack. Antalet direkta måltavlor färre”, skriver han på Twitter.

”Det här är inte en attack på enskilda medieföretag, det här är en attack på demokratin och det öppna samhället”, skriver Aftonbladets tillförordnade chefredaktör Sofia Olsson Olsén på Twitter.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies