Gå direkt till textinnehållet

Stark kritik mot att SD vill kalla in public service-chefer

Sverigedemokraternas begäran att kalla public service-cheferna till kulturutskottet för att diskutera opartiskhet får stark kritik. ”Det är problematiskt, och den här typen av tendenser är högst oroande för alla som värnar om oberoende medier”, säger Utgivarnas Viveka Hansson. UPPATERAD

SVT berättade igår kväll att SD igår lämnade in en begäran om att kalla in cheferna för public service-bolagen till kulturutskottet. SD vill diskutera opartiskhet, eftersom partiet anser att flera program brustit i frågan om opartiskhet.

Enligt SVT handlar SDs kritik om ett studiosamtal om ungdomsbrottslighet i SVTs Morgonstudion och SR-programmet ”P3 med Rebecca och Fiona”.

SDs begäran röstades ned i kulturutskottet, men utspelet är allvarligt, menar branschföreträdare.

Annons Annons

Utgivarnas ordförande Viveka Hansson, tillika programdirektör på TV4, säger att det är i sin ordning att politiker vill diskutera medier.

– Men här handlar det om att ett parti vill påverka enskilda inslag eller program. Det är problematiskt, och den här typen av tendenser är högst oroande för alla som värnar om oberoende medier. En öppen diskussion om medier och journalistik är bra. Ökad politisk kontroll förlorar alla på i slutändan, säger Hansson.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert ser det inträffade som mycket allvarligt.

– Att ett parti ens kommer på tanken är bekymmersamt. Det finns en tydlig ordning för hur frågor om public service ska hanteras i riksdagen och detta är ett tydligt övertramp.

Hyllert understryker att det är när de nya, sexåriga, sändningstillstånden arbetas fram som riksdagen har möjlighet att påverka public service-bolagens inriktning och verksamhet. Utöver den public service-dialog som ska ske någon gång under tillståndsperioden, ska inga politiker försöka styra public service-bolagen, betonar hon.

– Att public service kan bedriva fri och oberoende journalistik är a och o. Det är avgörande för att allmänheten ska behålla sitt höga förtroende för verksamheten. Det är också en hygienfaktor i en demokrati att politiken håller armlängdsavstånd från public service, menar Ulrika Hyllert.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter och Morgonstudion, reagerar med förvåning på SDs förslag.

”Jag märker att public service har blivit en del av en politisk debatt som just nu är intensiv. Jag har jobbat i decennier inom privatägda tidningar och är väldigt van vid att diskutera redaktionella beslut och publiceringar. Kritiken skiljer sig inte så mycket åt, men skillnaden är att det för public service finns en särskild möjlighet att få både opartiskhet och saklighet prövad – inom ramen för Granskningsnämnden”, säger Friborg till SVT.

Christer Nylander (L) och Lawen Redar (S), ledamöter i kulturutskottet, kallar SDs agerande ”oacceptabelt” respektive ”anmärkningsvärt” i SVT.

Tidigare SR-vd:n Mats Svegfors (M) säger till SVT att det något liknande aldrig hänt tidigare. Han är kritisk till SDs agerande, men inte förvånad.

”Man gör detta för att fortsätta motsätta sig det rådande systemet. Det är inte så att man tvekar för att göra ett principbrott, utan man gör det just för att det är ett principbrott. Det ger uppmärksamhet. Samtidigt är det inte bara Sverigedemokraterna som är kritiska mot public service, utan även Moderaterna och Kristdemokraterna”, säger Svegfors till SVT.

SVTs vd Hanna Stjärne säger i en kommentar till Journalisten att en gräns passerats när ett parti vill kalla publicister till riksdagen för att stå till svars för enskilda publiceringar:

– Det är anmärkningsvärt och jag har inte hört talas om något liknande i Sverige. Vi har ett system med en Granskningsnämnd dit synpunkter kan framföras. Det gäller alla, även politiker. Det är förstås fritt att kritisera, diskutera och ogilla det SVT gör. Men politiker har ett ansvar för att respektera systemet och hålla armlängds avstånd till oberoende medieföretag som har i uppgift att granska dem.

Stjärne understryker att principen om armlängds avstånd är är tydligt formulerad i sändningstillståndet, där det står att SVTs verksamhet ska ”präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället”.

Fler avsnitt
Fler videos