Intervjun med frilansjournalisten Linn Ohlsson kommer inte att sändas i SR.

SR stoppar intervju
med Linn Ohlsson

18 januari, 2012

SR i AD Kanalchefen för Sveriges Radio Göteborg stoppar Kaliber från att sända en intervju med frilansjournalisten Linn Ohlsson, vars anställning vid Sveriges Radio just nu är föremål för förhandling i Arbetsdomstolen.

Sveriges Radios program för grävande journalistik, Kaliber, sänder i veckan en programserie i tre delar om villkoren för visstidsanställda. På söndag ska programmet handla om ofrivilliga egenföretagare, fastlansar och så kallade falsklansar.

Kaliber gjorde till programmet en intervju med frilansjournalisten Linn Ohlsson, som har jobbat på Sveriges Radio i tio år utan att få fast anställning. Journalistförbundet anser att hon ska tillsvidareanställas på SR och har drivit hennes fall till Arbetsdomstolen (AD), där domstolsförhandlingen inleddes på tisdagen.

På onsdagen beslutade ansvarig utgivare, kanalchefen Ylva M Andersson, att förbjuda sändningen av intervjun med Linn Ohlsson.

Den externa producenten för programserien, Lars Truedson, har aldrig varit med om att en intervju stoppats.

- Nej, det har aldrig hänt mig. Det är relativt ovanligt i allmänhet tror jag. Jag har varit med om att man diskuterat namngivningsfrågor med ansvarig utgivare, men det är allt, säger Lars Truedson till Journalisten.

Vad fick du för förklaring till beslutet?

- Man kom fram till att intervjun inte passade i programmet. Man motiverade det på ett par olika sätt. Jag samtalade inte direkt med ansvarig utgivare. Du får fråga henne om motivet.

Hade du någon misstanke om att beslutet kunde ha att göra med den pågående processen mot Sveriges Radio i Arbetsdomstolen? Ställde du någon sådan fråga?

- Ja, det är klart att det har med det att göra. Det är ett känsligt läge just nu.

Vad tycker du om ansvarig utgivares beslut?

- Jag håller inte med henne om beslutet, men det är inte mitt beslut att fatta, det är hennes beslut. Jag gör inte samma bedömning som hon gör, säger Lars Truedson.

När Journalisten når ansvarig utgivare, kanalchefen för SR Göteborg Ylva M Andersson, på onsdagskvällen säger hon att beslutet att inte ta med intervjun med Linn Ohlsson i programmet, inte har med att det är Sveriges Radio som är föremål för processen i AD att göra:

- Det är inte Kalibers uppdrag att syssla med nyheter. Kaliber sysslar med fördjupande journalistik. En pågående rättegång i AD lämnar vi till nyheterna att bevaka, säger Ylva M Andersson.

- Jag har resonerat med exekutiv producent och han tycker precis som jag. Intervjun är inte relevant för programmet. Det här är ett halvtimme långt program och då hämtar man in en mängd olika material och gör ett urval, och då väljer man också bort saker.

Så du menar att ditt beslut att stoppa intervjun med Linn Ohlsson har ingenting att göra med att det är Sveriges Radio som är föremål för processen i domstolen?

- Precis. Det har ingenting med att det är Sveriges Radio att göra. Så länge det är en pågående process så lämnar vi det till nyheterna att berätta om. Men när processen är klar så finns det inget som säger att vi inte kan återkomma till det här fallet. Vi granskar gärna oss själva. Och jag har ingenting emot att man nämner den pågående processen i programmet, men man ska inte ha med en av parterna i en intervju när processen inte är avslutad, säger Ylva M Andersson.

Kommentarer

Det finns 25 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Åsa Ohlsson ons, 2012-01-18 21:30
Att intervjua någon som är fastlans borde vara högst relevant i ett program som handlar om just fastlansar.Det brukar kallas för att exemplifieras och är ungefär det första en journalist får lära sig på utbildningar och i yrkeslivet.
Inlagt av Torbjörn Hallgren ons, 2012-01-18 22:02
"Det är inte Kalibers uppdrag att syssla med nyheter. Kaliber sysslar med fördjupande journalistik." Sorgligt svar. När Uppdrag Granskning gjorde ett rep om anställda som blint lydde arbetsgivarens order uppstod ordet "icafierad". Det är tydligt att Ylva M Andersson har blivit SR-fierad - skydda alla uppåt, skydda ingen nedåt.
Inlagt av Carin Malmberg ons, 2012-01-18 22:25
"Man ska inte ha med en av parterna i indervju när processen inte är avslutad", SR Göteborgs kanalchef som stoppar intervju där SJF driver Linns fall till AD. Nä men Ylva. Det händer ju aldrig att personer som är inblandade i en rättsprocess blir intervjuade innan dom fallit. Inte har vi hört den misshandlade kvinnan som gömmer sig på kvinnojouren i väntan på rättegång mot maken. Eller de utvisningshotade som väntar på besked från Migrationsdomstolen. Eller Migrationsdomstolen i samma ärende. Ylva - du kanske ska börja lyssna på nyheterna?
Inlagt av E tors, 2012-01-19 09:15
Ang det så är det ingen på kaliber som varit med och producerat serien som är fastanställd.
Inlagt av Eva Ekelöf tors, 2012-01-19 09:50
Hur ska SR kunna motivera sina granskande reportage efter detta? Eller sin journalistiska verksamhet överhuvud taget.
Inlagt av Lizzie tors, 2012-01-19 10:26
Herregud, vilken tabbe av SR Gbg.
Inlagt av Nina Strachal tors, 2012-01-19 11:38
Ylva M Andersson borde låta Kaliber lägga ut intervjun med L Ohlsson på SR:s hemsida så att vi, lyssnare, kan bedöma hur relevant intervjun är!
Inlagt av Monika Wilkens tors, 2012-01-19 12:02
What? Jag är säker på att redaktionen på Kaliber själva är kapabla att avgöra vad som är väsentligt i deras inslag. Det här ökar inte SR:s trovärdighet, direkt...
Inlagt av Bengt Eriksson tors, 2012-01-19 12:15
Om granskaren inte själv vågar bli granskad förlorar granskaren all trovärdighet i framtida "granskningar".
Inlagt av Tomas tors, 2012-01-19 12:41
Det här blir ju en lucka som andra aktörer, t ex TV4 kan göra en frispark på genom att lägga ut en intervju med Linn Ohlsson istället... Om de nu är intresserade av att sätta ljuset på frågan?

Sidor

Relaterade artiklar
SR i AD

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies