Gå direkt till textinnehållet

SR-reporter hade privat koppling till utpekad islamist

En reporter på SR Ekot som granskat fallen med islamister som ska utvisas från Sverige har privata kopplingar med en av dem, skriver tidningen Doku. Ekochefen Klas Wolf-Watz säger att han agerade så fort han fick kännedom om situationen.

Sajten Doku avslöjar att en journalist på Ekot, som granskat fallen där islamister klassats som hot mot rikets säkerhet av Säkerhetspolisen, har flera privata kopplingar till en av dem. Dels är mannen enligt tidningen skriven hos reporterns mamma, som också agerar som hans ombud. Dels bor han enligt Doku hos reportern.

Sveriges Radio skriver i ett pressmeddelande att man kan bekräfta att Ekochefen Klas Wolf-Watz när han fick kännedom om en situation som kunde leda till att redaktionens integritet skulle kunna ifrågasättas, agerade direkt. Reportern sade enligt Ekot upp sig på egen begäran i oktober 2020.

”Det här är ett personalärende och jag diskuterar inte detaljer kring personalärenden vare sig internt eller externt. Men så fort jag i mitten av september fick kännedom om en situation som innebar att redaktionens integritet kunde ifrågasättas, agerade jag och vidtog direkta åtgärder”, säger Wolf-Watz.

Annons Annons

Reportern, som alltså inte längre jobbar på Sveriges Radio, uppger för Doku att hon sedan sommaren 2020 umgås med mannen som vänner, och att hennes mamma med man i och med det kom i kontakt med honom:

”De erbjöd honom möjlighet att bo i deras bostad i Stockholm, där de själva vid tillfället inte vistades. (…). Jag informerade då min dåvarande arbetsgivare om min vänskapsrelation (…). En tid senare valde jag att sluta på egen begäran, huvudorsaken till det beslutet kommunicerade jag till kollegor och vänner”, skriver reportern.

Insamlingsstiftelsen Doku är en partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse med huvudsakligt ändamål ”att bedriva självständig, granskande journalistik och sprida kunskap om den våldsbejakande/radikala islamistiska miljön, ur ett i huvudsak svenskt perspektiv.”, främst genom att publicera journalistik. I stiftelsens styrelse finns bland andra författarna och journalisterna Magnus Sandelin och Anna-Lena Lodenius.

Fler videos
Fler avsnitt