Gå direkt till textinnehållet

SR rättade inte felaktighet på tre månader

I ett inslag i Morgonpasset påstod en SR-medarbetare felaktigt att Hamas inte är klassade som terrororganisation av EU. När Granskningsnämnden mottog en anmälan kontaktade man SR i ärendet, ändå tog det tre månader innan felaktigheten rättades. Därför strider inslaget mot kravet på saklighet.

Inslaget sändes i maj och var en del av ett samtal mellan två programledare och SRs Mellanösternkorrespondent angående konflikten mellan israeler och palestinier.

Bland annat sades om Hamas att de är klassade som en terrororganisation av USA och Israel, men inte av EU.

En anmälare anförde att SR-korrespondentens påstående om att organisationen Hamas inte är terrorklassad av EU var felaktigt.

Annons Annons

I sitt yttrande skriver SR att uppgiften rättades i Morgonpassets sändning den 20 augusti, ungefär tre månader efter att det hade sänts. Uppgiften klipptes även bort ur poddversionen och i klippet på SRs webbplats.

Granskningsnämnden konstaterar i beslutet att anmälan av inslaget inkom till myndigheten den 18 maj 2021 och har delats med SR i samband med detta.

Men rättelsen gjordes alltså först tre månader efter att SR fick kännedom om anmälan.

”Enligt nämndens mening gjordes beriktigandet alltför sent för att kunna tillmätas betydelse. Mot denna bakgrund strider inslaget mot kravet på saklighet i sändningstillståndet”, skriver de i beslutet.

Fler avsnitt
Fler videos