Gå direkt till textinnehållet

Splittring i Grävstyrelsen

Att fem av styrelseledamöterna i Föreningen grävande journalister hoppar, beror på inre slitningar, säger Carolina Jemsby som är en av dem som nu lämnar styrelsen. UPPDATERAD.

Åsa Avdic, Carolina Jemsby, Emma Johansson, Mikael Grill Pettersson och Karin Sjöberg lämnar sina styrelseuppdrag i FGJ i samband med årsmötet i dag fredag.
 
– Det började redan med bråket på Late night show på Gräv 2013. Det var svårt att ena styrelsen efter det, säger Carolina Jemsby.
 
Bråket på Late Night Show på förra årets Grävkonferens rörde en hätsk debatt med bland andra Janne Josefsson och Maria Sveland inblandade. 
 
Carolina Jemsby anser inte att det är någon enskild sakfråga som orsakat splittringen, i stället handlar det om samtalsklimatet i styrelsen.
 
– Det har vid vissa tillfällen, särskilt i höstas, varit en mycket otrevlig ton och vi är flera som har reagerat på det, säger Carolina Jensby.
 
Och det är orsaken till att ni fem lämnar styrelsen nu?
– Du får fråga de andra om deras motiv, men det är vad som diskuterats. Men det handlar inte om en manifestation. Jag tror att det kan vara jättebra för föreningen att slippa den här splittringen i styrelsen. För egen del känns det tråkigt att lämna men jag tror att det är bra för föreningen.
 
Terje Carlsson, ordförande i FGJ, säger sig inte känna till orsaken till att fem ledamöter lämnar styrelsen.
 
– Det finns flera orsaker såvitt jag vet, det är hög arbetsbelastning och alla har inte tid över för styrelsearbetet. Det är ingen som har sagt något till mig om någon konflikt. Det är naturligt att det finns en viss omsättning i en styrelse, säger Terje Carlsson till Journalisten.
 
– Jag valdes på ett mandat att stärka föreningens ekonomi och det har inneburit mycket arbete med att hitta sponsorer och ny finansiering av verksamheten och därför har också styrelsearbetet förändrats.
 
– Om det funnits en otrevlig ton så borde det ha tagits upp på styrelsemötena, och något sådant finns inte i protokollen. Speciellt om det var såpass allvarligt att man väljer att lämna styrelsen på grund av det.  
 
Karin Sjöberg som också lämnar styrelsen vill inte kommentera uppgifterna om splittring.
 
– Jag har suttit i styrelsen i tre år och jag bestämde mig i november att det fick räcka. Det behövs nytt blod. Jag har ingen kommentar till uppgifterna om att det skulle vara några slitningar, annat än att jag kan säga att det är många som har velat göra mycket på kort tid och det kan bli lite kämpigt när man jobbar ideellt, säger Karin Sjöberg.
Fler avsnitt
Fler videos