Vicent Partal, chefredaktör för Vilaweb.

Spansk militär hotar att stänga medier i Barcelona

20 september, 2017

Den spanska paramilitära polisen Guardia Civil hotar att stänga flera medier i Katalonien om de inte upphör med ”propaganda” för folkomröstningen. ”Detta är en statskupp. Men vi är inte rädda”, säger Vicent Partal, en av grundarna till den katalanska nyhetssajten Vilaweb.

Vicent Partal är en av Spaniens mest kända journalister, medgrundare av tidskriften El Temps och av nyhetssajten Vilaweb där han också är chefredaktör. När Journalisten når honom per telefon vid lunchtid på onsdagen har den spanska militärpolisen, Guardia Civil, just gripit 13 personer på regionala myndigheter. Spanien anser att den katalanska folkomröstningen om självständighet är olaglig. På förmiddagen tog den spanska regeringen också kontroll över Kataloniens ekonomi.

– Detta är en statskupp. Militären har fängslat regionala förtroendevalda, säger Vicent Partal.

I fredags besökte Guardia Civil flera medier i Katalonien och försökte förmå utgivarna att skriva på två deklarationer som enligt militären byggde på domstolsbeslut. Ett av dokumenten innebar ett bindande löfte att upphöra med publicering av annonser rörande den stundande folkomröstningen i oktober, samt att upphöra med ”propaganda”.

– Jag vägrade skriva på, berättar Vicent Partal. Vi vet inte vad som avses med ”propaganda”. Handlar det om opinionsartiklar?

I går tisdag blev han återigen kontaktad av militärpolisen, som riktade ett direkt hot mot Vilaweb.

– Det var ett inofficiellt telefonsamtal där militärpolisen konstaterade att vi bröt mot domstolsbeslutet. Om vi inte upphörde med annonser och ”propaganda” rörande omröstningen skulle de stänga sajten, berättar Vicent Partal.

– Det var ett konkret hot. Flera andra medier har fått liknande samtal från militären, men ingen har hittills gett vika.

Är du orolig över vad som ska hända med tidningen?
– Nej. Det är inte vi som bryter mot spansk lag, det är militärpolisen och den spanska regeringen som bryter mot spansk lag. Om militären stänger tidningen har vi alternativ. Vi kommer att fortsätta att rapportera, genom andra kanaler om det blir nödvändigt. Vi är inte rädda, säger Vicent Partal.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Álvaro ons, 2017-09-20 19:55
Det är falsk att militären är inblandad pæ något sett. "Guardia Civil" är inte militärt. De är civil polis som är under Inrikes Departament och inte under Försvars Departament. De styrs av olika lagar som ligger mellan civil polisens och militärens lagar. Snälla, ljug inte och dubbel kolla informationen innan ni säger dumheter.
Inlagt av Johannes Nesser tors, 2017-09-21 06:59
Tack för synpunkten. Guardia Civil lyder under både inrikes- och försvarsdepartementen, det har förtydligats i texten att det handlar om paramilitär polis.
Inlagt av Lorenzo tors, 2017-09-21 18:41
Nu ligger du mer rätt i din beskrivning, Johannes! Men i detta fallet jobbar dom paa uppdrag av under- sökningsdomare och aaklagare s.k. policiajudicial!!
Inlagt av Marc sön, 2017-09-24 08:42
Guardia Civil s hjemmeside er tvetydig om det. Jeg citerer: "[Denne institusjonen] er tradisjonelt under både departementet for innenriksdepartementet og forsvarsdepartementet". Jeg beklager eventuelle feil på norsk, som jeg bruker Google translate for å skrive dette svaret. http://www.guardiacivil.es/es/institucional/Conocenos/idcorporativa/naturalezami/index.html

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies