Gå direkt till textinnehållet

Snabba turer på Land Redaktionsledningen avsatt

Hela redaktionsledningen på Lands familjetidning har bytts ut. Både chefredaktören och redaktionschefen har avsatts.

Hela redaktionsledningen på Lands familjetidning har bytts ut. Både chefredaktören och redaktionschefen har avsatts.

Peter Svensson fick jobba drygt ett och ett halvt år som chefredaktör och ansvarig utgivare på Land. Nu är han utbytt mot förre marknadschefen Håkan Fredlund.

Eva-Stina Sandstedt var redaktionschef. Hon fick gå samtidigt som Peter Svensson. I hennes ställe har Erika Philipson, tidigare redaktionssekreterare, trätt in.

Enligt Erik Svensson, vd på LRF Media som ger ut Land, beror omkastningarna inte på någon schism mellan ägaren och redaktionsledningen.

— Det som hänt är helt odramatiskt. Vi behöver vässa tidningens profil och byta spelstil. Då kan vi inte vara så låsta vid befattningar. Vi låter bara ett nytt tränargäng ta över.

Peter Svensson anställdes i september 1996 för att genomföra ett nytt redaktionellt program för tidningen, som brottats med dålig ekonomi och sviktande upplagesiffror. Under hans tid som chefredaktör har Lands upplaga ökat med 13 100 exemplar (TS-statistik 1997).

Erik Svensson är nöjd med upplageökningen men säger att den delvis beror på marknadsföringskampanjer. Han är inte orolig för tidningens ekonomi. Den är numera är i balans, uppger han.

Men nu ska nästa redaktionella program genomdrivas med den nya redaktionsledningen i spetsen. Enligt Erik Svensson ska Land bli en tidning som tydligare än i dag riktar sig mot landsbygden. Samtidigt ska den bli uppkäftigare och mer oförutsägbar i tonen.

Är inte ett och ett halvt år en kort tid för en chefredaktör att få visa vad han kan åstadkomma?

— Peter Svensson har gjort precis det han haft i uppgift att göra och mer därtill. Både han och Eva-Stina Sandstedt har gjort ett jättejobb och vi är inte missnöjda med vad de åstadkommit, säger Erik Svensson. Men nu går vi vidare med en ny laguppställning.

Peter Svensson vill inte kommentera att han avsatts som chefredaktör. Han jobbar kvar på LRF Media där han ska arbeta med redaktionell affärsutveckling.

Eva-Stina Sandstedt har accepterat ett nytt jobb som chefredaktör för LRF Medias tidning Gods och Gårdar. Inte heller hon vill ge någon kommentar.

Journalistklubbens ordförande Klas Sjöland säger att det fanns en insikt hos personalen att något måste göras för att vända den negativa utvecklingen för Land. Men personalen upplevde avsättningen av Peter Svensson som onödigt brutal. Han tycker att beslutet om byte av redaktionsledning borde ha förankrats bättre.

— Vid tidigare byten av chefredaktör har det funnits tid för personalen att ha hearings med kandidaterna. Vi har fått chansen att säga vad vi tycker även om vi rent formellt inte haft någon beslutanderätt. När det gäller bytet på redaktionschefstjänsten krävde vi att Eva-Stina Sandstedt skulle behandlas på ett juste sätt.

Erik Svensson försvarar det hastiga beslutet om chefsbyten med att när goda idéer dyker upp ska de genomföras så snabbt som möjligt.

— Min tidigare erfarenhet som konsult har lärt mig att människor mår dåligt under osäkra perioder. Ibland måste man handla snabbt och jag är säker på att det var rätt sätt den här gången.

Fler avsnitt
Fler videos