Gå direkt till textinnehållet

Slutar anlita prisbelönt krigsfotograf: ”Tappat objektiviteten”

Danska Politiken avbyter samarbetet med den ansedde fotografen Jan Grarup, som bevakar kriget i Ukraina. Det efter att han själv sagt att han tappat objektiviteten i frågan om kriget och att flera fel uppdagats i hans utsagor.

Den flerfaldigt prisbelönte fotografen Jan Grarup har under den senaste tiden befunnit sig i Ukraina. Där har han sålt bilder som frilans till den danska tidningen Politiken. Men nu är det slut på det samarbetet, skriver Politiken själva i en artikel.

– Det handlar om att han tidigare under sommaren meddelade att han tappat objektiviteten i denna fråga, säger Politikens chefredaktör Amalie Kestler till den egna tidningen.

Samtidigt har tidningen blivit uppmärksammade på att det finns fel i Jan Grarups utsagor, och ska efter att ha undersökt saken närmare landat i att det behöver göras flera rättelser.

Det var i juli som Jan Grarup i en intervju om sina bilder med Politiken sa:
”Jag står 100 procent på Ukrainas sida”.

Det uttalandet ska ha fått Politiken att dra öronen åt sig, skriver danska Journalisten. När det därefter framkom att han återgett flera uppgifter från kriget felaktigt i två intervjuer med tidningen valde de att avbryta samarbetet med honom.

Det handlar bland annat om en berättelse där Jan Grarup uppger att han skrivit en hälsning på en granat som han sedan avfyrat. Men i själva verket ska någon annan ha avfyrat granaten. Politiken har lagt till en rättelse till artikeln.

Jan Grarup säger till Politiken att han förstår deras beslut.

–  Jag förstår till 100 procent att de inte längre vill jobba med mig. Journalistisk integritet och trovärdighet är viktigt.

Politikens chefredaktör Amalie Kestler uppger att beslutet enbart gäller bilder från kriget i Ukraina.

Jan Grarup var anställd som fotograf på Politiken mellan 2001 och 2009, och har därefter varit frilans.  

Lucas De Vivo

Fler avsnitt
Fler videos