Gå direkt till textinnehållet

Skogsindustrierna betalade 80 000 för att granska DN

Branschorganisationen Skogsindustrierna upplevde DNs granskning av svenskt skogsbruk som vinklad – och lade 80 000 kronor på en kritisk rapport om densamma.

Dagens Nyheter har sedan januari granskat svensk skogsindustri och svenskt skogsbruk i en serie artiklar och reportage. Förra veckan släppte Näringslivets medieinstitut – vars verksamhet Journalisten granskat i flera omgångar – en rapport som kritiserar DNs skogsgranskning för att vara ensidig och sakna viktiga perspektiv.

Nu berättar sajten Altinget att det är branschorganisationen Skogsindustrierna som finansierat rapporten, med 80 000 kronor.

”Vi upplevde att det var så otroligt vinklat, då kände vi att är det så att vi befinner oss i en liten bubbla och att vi saknar helhetsperspektiv? Då var det här ett sätt att ge oss ett perspektiv”, sade Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman om rapportbeställningen vid ett seminarium.

Annons Annons

DN och reportern Lisa Röstlund avstod från att delta vid rapportsläppet. Till Altinget påpekar Röstlund bland annat att inga faktafel hittats av NMI samt att eventuella etiska övertramp hanteras av det medieetiska systemet.

Näringslivets medieinstitut ägdes mellan 2018 och 2021 av Stiftelsen Fritt Näringsliv men är numera ett fristående bolag som ägs av Mats Olin, som varit chef på NMI sedan starten. Olin var också chef för föregångaren Timbro medieinstitut (TMI). Både NMI och TMI finansierades av Stiftelsen Fritt Näringsliv.

Fler avsnitt
Fler videos