Skogsindustrierna betalade
80 000 för att granska DN

6 september, 2021

Branschorganisationen Skogsindustrierna upplevde DNs granskning av svenskt skogsbruk som vinklad – och lade 80 000 kronor på en kritisk rapport om densamma.

Dagens Nyheter har sedan januari granskat svensk skogsindustri och svenskt skogsbruk i en serie artiklar och reportage. Förra veckan släppte Näringslivets medieinstitut – vars verksamhet Journalisten granskat i flera omgångar – en rapport som kritiserar DNs skogsgranskning för att vara ensidig och sakna viktiga perspektiv.

Nu berättar sajten Altinget att det är branschorganisationen Skogsindustrierna som finansierat rapporten, med 80 000 kronor.

”Vi upplevde att det var så otroligt vinklat, då kände vi att är det så att vi befinner oss i en liten bubbla och att vi saknar helhetsperspektiv? Då var det här ett sätt att ge oss ett perspektiv”, sade Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman om rapportbeställningen vid ett seminarium.

DN och reportern Lisa Röstlund avstod från att delta vid rapportsläppet. Till Altinget påpekar Röstlund bland annat att inga faktafel hittats av NMI samt att eventuella etiska övertramp hanteras av det medieetiska systemet.

Näringslivets medieinstitut ägdes mellan 2018 och 2021 av Stiftelsen Fritt Näringsliv men är numera ett fristående bolag som ägs av Mats Olin, som varit chef på NMI sedan starten. Olin var också chef för föregångaren Timbro medieinstitut (TMI). Både NMI och TMI finansierades av Stiftelsen Fritt Näringsliv.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lina Rastlund mån, 2021-09-06 20:24
Denna kampanjjournalistik (eller kalla det agendasättande journalistik) har hamnat som en våt filt över DN. Sorgligt att se. Mer granskning av DN vore på sin plats. F.d prenumerant (jag orkade inte med vinklingarna längre)
Inlagt av Kjell Prytz tis, 2021-09-07 11:01
DNs artiklar om skogsindustri är helt riktiga och innehåller inga som helst faktafel. De är helt objektiva och utgör ett viktigt komplement till skogsindustrin egna analyser och slutsatser som har tentakler in i både grundskola, gymnasium och högskola. Skogsindustrin betalar läromedel och finansierar forskning på universitet och forskningsinstitut. Även politikerna deltar i skogsindustrins aktiviteter via bolaget Sveaskog som är en lika god skövlare som de andra. Om inte skogsindustrin snart fattar att de bedriver en klimatskadlig verksamhet och måste ställa om kommer de och Sverige att drabbas hårt. Detta eftersom EU kräver det. EU-kommissionens konkretisering av EUs klimatlag kräver i princip en minskad avverkning med över 20% redan till 2030. Vakna nu skogsindustri istället för att fortsätta förvränga fakta och jaga de som talar om sanningen.
Inlagt av Sebastian Kirppu tis, 2021-09-07 11:57
Skogsnäringens desperation, efter att ha avslöjats i DN:s artikelserie, är uppenbar. Man letar med ljus och lykta efter möjliga sätt att sätta käppar i hjulen för dessa avslöjanden så att man istället kan fortsätta sin skövling av vårt gemensamma naturarv - naturskogen och dess ekosystem. Underbart att DN:s granskning visar sig vara fläckfri och omöjlig att slå hål på förutom med alternativa fakta och fake news från skogsnäringens företrädare.
Inlagt av Hans Marklund tis, 2021-09-07 18:06
Lisa Röstlunds artiklar har belyst viktiga fakta, med stöd från SLU bland annat. Det är minst sagt beklagande att skogsindustrin varken skäms över hur de utplånar den svenska skogen och de arter som lever där, eller hur de åtsidosätter demokratin genom att försöka smutskasta en fri journalist som kritiskt granskar deras verksamhet. Det sättet att agera påminner mer om en diktatur än ett fritt demokratiskt land som Sverige. Det enda positiva i det här är att det tydligt bevisar hur rädd skogsindustrin är för vilka krav som kommer behöva ställas på den i framtiden. Skogsvårdslagen behöver göras om från grunden. Skogsstyrelsen behöver en total omorganisation. Vi kan inte ha ett statligt organ satt att styra en miljardindustri, som leds av en före detta VD från ett av de största skogsbolagen. Det är så tafatt och korrupt att man blir mörkrädd.
Inlagt av Ulrika Stensdot... ons, 2021-09-08 08:41
Det är bra att DN granskas kritiskt. Det är också alldeles lysande att DN gör en kritisk granskning av en så svårgenomtränglig verksamhet som skogsindustrin. Det fixar inte vanliga medborgare så vi blir lätt mottagliga för industrins ensidiga propaganda. Mera sånt!
Inlagt av Leif Öster tors, 2021-09-09 05:57
DNs granskning av vår bransch är den mest omfattande som någonsin har gjorts. Jag är en av de skogsägare som blev intervjuad av DNs Lisa Röstlund. Jag blev seriöst bemött, fick läsa mina citat i förväg som var helt korrekt återgivna. Att DN och media granskas är naturligtvis helt rätt, men varför anlitar Skogsindustrin NMI som ju är en sorts PR-byrå - när det finns duktiga svenska seriösa medieforskare? Också mycket märkligt att NMIs "rapport" inte berättar att Södra Skogsägarnas ordförande Lena Ek tackade nej när Dagens nyheter ville intervjua henne som branschens kanske viktigaste spelare. Märkligt då att kalla DNs granskning som "obalanserad" om man inte ställer upp när man får möjligheten. Och över 10 andra branschföreträdare intervjuas ju i olika artiklar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies