Gå direkt till textinnehållet

Skatteverket säger ja till Stampens ackordsförslag

Skatteverket säger ja till Stampens förslag på skuldavskrivningar. Det innebär att tidningskoncernen inte behöver betala hela sin skuld på en halv miljard kronor till Skatteverket.

Stampens skulder till Skatteverket uppgår till en halv miljard kronor och dagens besked har sagts vara direkt avgörande för mediekoncernens framtid. Ackordsförslaget innebär att Skatteverket får 25 procent av sina fordringar, alltså omkring 125 miljoner kronor.

För att ackordet ska kunna fastställas krävs att minst 75 procent av de röstande accepterat förslaget och att deras fordringar uppgår till minst 75 procent av de röstberättigade fordringarnas sammanlagda belopp.

”Röstlängderna sammanställs och min bedömning är att tingsrätterna kommer kunna fastställa de föreslagna ackorden, därför skickas nu ansökningar om ackordsförhandlingar in,” säger rekonstruktören Christian Andersch i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Ackordsförhandlingar hålls inom tre till fem veckor från det att tingsrätten godkänt ansökan.

”Målet med rekonstruktionen är en finansiell nystart genom att hantera den ryggsäck av gamla skulder som koncernen bär på sedan förvärven med start 2005. Nystarten behövs för att trygga journalistiken, jobben och verksamheterna på lång sikt. Processen går framåt och med ett fastställt ackord hoppas vi att diskussionerna med nya investerare kan ta ytterligare steg framåt,” säger Stampens koncernchef Martin Alsander.

Stefan Melesko, docent i medieekonomi, säger till SVT Nyheter att ”flera komplicerade steg kvarstår innan driften av bolaget kan fortsätta. Men det är klart att ett ja är positivt för Stampen”.

Bakom koncernens ekonomiska kris ligger uppköp av andra bolag, främst tidningar, som gjorts med lånade pengar under flera år. Dessutom klargjordes tryckerimomsfrågan i början på året där Stampen blev skyldiga att återbetala cirka 400 miljoner kronor.

I går beslutade Göteborgs tingsrätt att bevilja mediekoncernen Stampen förlängd tid för den pågående rekonstruktionen, som Journalisten tidigare skrivit om.

I ett brev till tingsrätten skriver Stampens huvudägare Peter Hjörne och VD Martin Alsander att förhandlingar också pågår med externa investerare ”i syfte att koncernen skall få tillgång till nytt kapital”.

 

 

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos