Gå direkt till textinnehållet

Skånskan sparar men börjar med radio

I dag börjar Skånska Dagbladet att läsa upp sina nyheter i lokalradiostationen Retro FM. - Vi producerar redan innehåll till flera plattformar - varför inte radio, säger redaktionschef Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Skånskans webbreportrar kommer att läsa nyheter i Retro FM tre gånger varje vardag: morgon, förmiddag, lunch.

– En anledning till samarbetet är att vi vill stärka vår räckvidd i främst Malmö-Lund, där Retro FM är starka. Och vi har liknande målgrupper, det vill vi dra nytta av, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

– Vi producerar redan i dag innehåll till flera olika plattformar, varför inte radio? Man kan tänka sig en ljudapp i framtiden.

Vilken räckvidd har Retro FM?
– De bedömer att de har 60 000 unika lyssnare i veckan, men har ingen fullständig räckviddsrapport ännu.

Hur mycket resurser lägger ni ned i det här?
– Det rör sig om två-tre ljudfiler à 60-90 sekunder som ska produceras varje dag. I dagsläget är det tre webbreportrar som lär sig radio och producerar dem. Vi har lagt om vårt schema och tidigarelagt en morgontjänst. Tanken är att vi ska kunna skicka över en ljudfil från vår redaktion till Retro FM.

Men Skånskan är en hårt pressad tidning: utöver de strukturförändringar som hela dagspressen tyngs av har man "en ansträngande presstödssituation" att hantera.

– Ändå vill vi ju nå ut med vår journalistik och utvecklas. Vi ser också det här som en kompetenshöjning av våra medarbetare. Men vi har valt bort att ha sändningar på eftermiddagarna eftersom vi inte har resurser nog.

Hur tuff är situtationen – väntar fler sparpaket?
– Tufft, men under kontroll. Vi ser att den kraftiga omorganisationen 2009 inte räckte. Det är inga nya nedskärningar på gång, men vi måste helt klart se över våra kostnader. Allt från nyhetsbyråkostnader till vikariekostnader – även om vi nu är så slimmade att jag bedömer att det är svårt att klara oss utan vikarier, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

– Nu ska styrelsen ta ställning till den utredning som medieekonomen Stefan Melesko gjort åt oss.

Fler videos
Fler avsnitt