Gå direkt till textinnehållet

Hårt slag mot Skånska Dagbladet när Bonnier ska spara

Nästan en tredjedel av tjänsterna kan försvinna på Skånska Dagbladet när Bonnier News Local ska spara kraftigt.

Journalisten har tidigare berättat att Gota Media och Bonnier News Local gått ihop och förvärvat systertidningarna Skånska Dagbladet och Norra Skåne, där Gota tog Norra Skåne och Bonnier Skånska Dagbladet.

Under tisdagen presenterade Bonnier News Local (BNL) sitt nya organisationsförslag för Skånska Dagbladet, som blev ett hårt slag för redaktionen.

Enligt ledningen ska dagens 32 redaktionella tjänster bli 24 stycken, där tio redaktionella tjänster berörs av förändringen. Störst neddragningar väntas på centralredaktionen i Malmö.

Annons Annons

– Det kommer bli en övertalighet, säger Pia Rehnquist, publicistisk chef på BNL. 

Bonnierledningen ser att den nya organisationen ger tidningen större chans att gå runt ekonomiskt, vilket den inte gjort de senaste åren, trots driftsstöd på drygt 20 miljoner kronor.

– Trots stödet har man gjort förluster på ungefär 10 miljoner kronor, det är en parameter vi har tagit med, säger Pia Rehnquist.

Samtliga redigeringstjänster försvinner där det arbetet flyttas till koncernens nav som bland annat finns i Sundsvall och Malmö.

Samtidigt skapas en ny tjänst som printredaktör eftersom tidningen framåt ska skifta fokus till digitalt först.

Av de 24 tjänster som blir kvar fördelas ungefär hälften mellan Malmö och andra orter i mellanskåne som Eslöv, där tidningen har en stor andel av sina läsare.

Om det blir störst neddragningar på redaktionen i Malmö, hur kommer läsarna där påverkas?

– Hela vår idé inom BNL är att göra tillräckligt bra journalistik för att få en lönsamhet i läsaraffären och vi tror att vi kan göra tidningar och sajter som är tillräckligt attraktiva för att växa framåt.

Pia Rehnquist pekar också på att en majoritet av läsarna i Malmö är pappersläsare som har en hög medelålder, 70 år.

– Det är inte en trygg plan att luta sig mot dem, tyvärr. Man måste vrida arbetet och försöka attrahera yngre läsare vilket man främst gör digitalt.

Redaktionen vittnade så sent som i förra veckan till oss om hur slimmad organisationen är idag, efter många är av stora nedskärningar. Vad ser du för risker med att banta så här hårt igen?

– Här och nu är det klart att det finns risker, det är inga roliga nyheter att komma med att vi behöver göra det här. Men det är inte heller bra för en redaktion att jobba med vetskapen att det går dåligt en lång tid, det vet jag av egna erfarenheter från våra andra tidningar. Det händer något med en redaktion när man ser att kurvor som pekat nedåt i flera år vänds uppåt.

– Som enskild reporter förstår jag att man inte ser på det så, och det blir så klart en stor utmaning för den nya chefredaktören. Men över tid ser jag att det här är den bästa vägen för redaktionen, fortsätter Pia Rehnquist.

När ska nya organisationen vara på plats?

– Det kan jag inte svara på, vi ska inleda förhandlingarna i slutet av månaden och efter det ska den bemannas. Förhoppningen är oktober, men det måste också göras i ett tempo som klubbarna hänger med i.

Hur många tjänster kan lösas med pensionsavgångar?

– Det vet jag inte, det är väldigt omfattande förändringar och om jag varit nära pension hade jag funderat på om jag vill vara med om det. Det är klart att vi har tittat på anställningsår och vet hur LAS-listan ser ut men de medarbetare som vill har laglig rätt att följa med om de vill.

Kommer det erbjudande om avgångsvederlag?

– Nej, inget generellt, det tror jag inte.

Pernilla Nielsen Negrén, journalistklubbens ordförande på Skånska Dagbladet, uppger i ett sms till Journalisten att nästan en tredjedel av journalisterna försvinner är ett "hårt slag".

– Frågorna är många och självklart finns det efter beskedet en stor oro för framtiden bland medlemmarna, skriver hon. 

Hon skriver vidare att hon inte vet hur många journalister som berörs ännu, men hur det än blir är det betydligt fler än klubben hade räknat med. 

– Inte minst för att medlemmarna initialt fått höra att BNL värnar journalistiken och journalisterna, skriver Pernilla Nielsen Negrén.

Fler avsnitt
Fler videos