Gå direkt till textinnehållet

Sju landsting har infört fotoförbud

Sju landsting har infört fotoförbud på sjukhusen. Tre överväger ett generellt förbud och ett landsting har delvis ett generellt förbud. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter gjort.

När landstinget i Västerbotten nyligen införde förbud mot att fotografera på sjukhuset för att skydda patienters och personals integritet möttes det av protester från länets medier som tycker att det är ett ingrepp i den grundläggande yttrande- och pressfriheten.

En undersökning som Dagens Nyheter gjort visar att landstingen i Kalmar, Kronoberg, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland också har ett generellt film- och fotoförbud på sina sjukhus. Landstingen i Blekinge, Jönköping och Västmanland överväger ett generellt fotoförbud och i Stockholm har  Södersjukhuset också fotoförbud.

Det är inte endast medierna som är kritiska till fotoförbud på vårdinrättningar. Till Dagens Nyheter säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro: "Att avslöja missförhållande är inte enkelt, varken för person eller anhöriga. Framför allt när man inte har ett bevis, exempelvis ett foto."

 

Fler avsnitt
Fler videos