Gå direkt till textinnehållet

Sjöstedt försöker få svenskarna fria

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt försöker agera på egen hand för att få hem de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Men han har inte försökt förhandla med den etiopiska regeringen, säger han.

Dagens Nyheter rapporterar om att Jonas Sjöstedt är missnöjd med hur regeringen hanterat försöken att få hem de två svenskarna och att han vill bidra till en frigivning genom att utnyttja egna kontaktvägar.

"Sverige har många vänner i Afrika sedan länge, vänner som Sverige inte har skött speciellt bra. En del av dem är beredda att hjälpa Sverige om vi ber om det", säger han till Dagens Nyheter.

I intervjun går han inte in på några detaljer om sina kontakter "av rädsla för att det skulle kunna skada en frigivning av svenskarna" men han säger att han agerar utan regerings vetskap.

I ett pressmeddelande från Vänsterpartiet nu på morgonen förtydligar han att han inte har förhandlat med Etiopiens regering om de två fängslade svenskarna:

"Jag har inte förhandlat med eller haft några direkta kontakter med Etiopiens regering i fallet. däremot har jag blivit kontaktad av en person som står mycket nära en regering för ett annat afrikanskt land som är vänligt inställt till Sverige. De har erbjudit sig att vädja för de två svenskarnas frigivande i direkta kontakter med Etiopiens regering. Det har jag varit positiv till", säger han.

Han säger också att han informerat de anhöriga om sina kontakter.

Fler avsnitt
Fler videos