Gå direkt till textinnehållet

Segulah: ”Mitt i ska växa”

Stampen säljer Mitt i-tidningarna till riskkapitalbolaget Segulah. Markus Jansson, partner på Segulah, uppger för Journalisten att planen är att starta fler tidningar. KORRIGERAD.

Segulah, som är ett nordiskt riskkapitalbolag, har tecknat avtal om att förvärva Lokaltidningen Mitt i AB från VLT som ingår i Stampen Media Group. Mitt i driver 31 lokaltidningar som är hushållsdistribuerade och gratis i Stockholmsregionen.

Mitt i-tidningarna har varit Stampens mjölkko under många år, en av få delar av verksamheten som varit mycket lönsam, med ett rörelseresultat på 70 miljoner kronor förra året och en rörelsemarginal på över 20 procent.

Stampen har haft ekonomiska problem efter ett antal stora förvärv av bland annat tryckerier, och försäljningen av Mitt i-tidningarna var väntad, däremot kanske inte att ett riskkapitalbolag ska ge sig in i papperstidningsbranschen.

Annons Annons

Riskkapitalbolag ägnar sig inte åt långsiktigt ägande, utan köper upp företag, förädlar och utvecklar dem och säljer sedan vidare bolagen. Förädlingen innebär inte sällan omfattande besparingar för att öka vinsten.

Segulah har en ägarhorisont på fem till sju år, men Markus Jansson, partner på Segulah, säger till Journalisten att det kan handla om så lite som tre år.

– Vi kan inte säga nu om det handlar om tre år eller sju år. Det är dock inte aktuellt med några besparingar med anledning av förvärvet, säger Markus Jansson.

Hur har ni tänkt utveckla verksamheten för att göra den mer lönsam?
– Det handlar om att växa ytterligare. Om det blir år norr, söder eller väster, är upp till styrelsen och bolaget.

Ni vill starta fler Mitt i-tidningar alltså?
– Det återstår att se. Vi gillar den publicistiska verksamheten på Mitt i.

Hur mycket kostade affären?
– Vi har en överenskommelse med säljaren att inte gå ut med den uppgiften.

Joachim Berner, tidigare bland annat chefredaktör på Expressen, kommer att utses till styrelseordförande. Dan Lannerö, tidigare VD på Upsala Nya Tidning, kommer också att ingå i styrelsen.

Segulah förvaltar cirka åtta miljarder kronor, huvudsakligen från internationella placerare av pensionskapital och donationskapital samt privata familjestiftelser.

 

Korrigering: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att företagets namn Segulah betyder  ”rikedom” på hebreiska, och i kabbalistiska traditioner är det en handling eller ritual som leder till framgång. Företaget har dock valt namnet eftersom det betyder "utvald" på arameiska.

Fler avsnitt
Fler videos