Gå direkt till textinnehållet

USA: Kronprinsen godkände mordet på Khashoggi

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman godkände mordet på journalisten Jamal Khashoggi, enligt en amerikansk underrättelserapport.

Underrättelserapporten som offentliggjordes i fredags pekar ut Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som sannolikt delaktig i mordet på exiljournalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Han ska enligt rapporten på förhand godkänt mordet. Det rapporterar flera medier, bland dem Washington Post, som Jamal Khashoggi medverkade i fram till sin död.

USAs utrikesdepartement presenterade på fredagen ett nytt direktiv kallat ”the Khashoggi ban”, som innebär att personer som misstänks ha varit direkt inblandade i allvarliga aktioner riktade mot dissidenter i utlandet ska nekas visum till USA. 76 saudiska medborgare omfattas av det nya förbudet.

USA inför samtidigt ytterligare sanktioner mot en av kronprinsens nära medarbetare: Ahmed al-Assiri, tidigare chef vid den saudiska underrättelsetjänsten. Assiri åtalades men friades för mordet i en saudisk rättegång som hölls bakom lyckta dörrar. Åtta personer har dömts för inblandning i mordet i saudisk domstol.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos