Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten. FOTO: Peter Kjellerås

44 personer förhördes
i Storbritannien

11 augusti, 2015

I internationella medier kritiseras Åklagarmyndigheten för att ge Wikileaks grundare Julian Assange negativ särbehandling i och med att svenska åklagare förhört 44 andra personer i Storbritannien sedan 2010. Åklagarmyndigheten tillbakavisar kritiken. Samtidigt håller myndigheten det för troligt att preskriptionen kommer att infalla innan förhör kan hållas.

Flera utrikesmedier har rapporterat om hård kritik som riktas mot svenska åklagare för att ge Julian Assange negativ särbehandling.

Sedan 2010 och fram till senvåren i år har åklagare Marianne Ny inte velat genomföra ett förhör med Assange på Ecuadors ambassad i London. Under samma period har svenska åklagare förhört totalt 44 personer i Storbritannien, enligt en rapport som organisationen Hazel Press presenterat. Det skriver bland andra australiska The Daily Telegraph.

Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, ifrågasätter uppgifterna.

– Det är mycket ovanligt att svenska åklagare förhör misstänkta utomlands. Däremot är det inte ovanligt att vittnen förhörs utomlands. Jag undrar om uppgifterna i artikeln möjligen kan komma från Storbritannien. Det låter inte osannolikt att man där registrerar samtliga begäran om rättslig hjälp som avser förhör, säger Karin Rosander.

Det är alltså inte så att 44 personer som varit misstänkta för brott har blivit förhörda i Storbritannien av svenska åklagare på fem år. Det lär i huvudsak handla om vittnen. Under förra året utfärdades 97 europeiska arresteringsorder av svenska åklagare men bara tre av dem rörde misstänkta personer som befann sig i Storbritannien, visar statistik som Journalisten har fått tillgång till. Om någon av de tre förhörts i Storbritannien är oklart.

Fram till i våras vägrade åklagaren i Assange-ärendet Marianne Ny att genomföra förhör med Julian Assange i London. När preskriptionstiden nu i augusti riskerar att löpa ut för alla misstänkta brott utom våldtäktsmisstanken valde Marianne Ny att försöka få till ett förhör i London. Ett planerat förhör i juni ställdes in i ett sent skede och något nytt förhör är inte planerat.

– Vad gäller dagsläget i ärendet så har inget tillstånd ännu kommit från Ecuador, och det framstår förstås inte som sannolikt att det kommer att vara möjligt att förhöra honom innan preskriptionen inträder. Skälet till att det aldrig blev något förhör i juni var alltså att tillstånd saknades, säger Karin Rosander.

På torsdag, den 13 augusti, preskriberas ett fall av misstänkt olaga tvång och ett fall av misstänkt sexuellt ofredande. Om en vecka, den 18 augusti, preskriberas ett fall av misstänkt sexuellt ofredande. Preskriptionen för den misstänkta våldtäkten infaller i augusti 2020.

Taggar: Julian Assange

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Daniel ons, 2015-08-12 18:33
På artikeln låter det som om Sverige suttit och väntat på ett tillstånd, men så är det ju inte. Tillstånd saknades inte alls, Ecuadors ambassad bad om en försäkran om att Sverige inte kommer lämna ut Assange till USA, något som Sverige vägrar ge dem, därför blev det inget förhör.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies