Gå direkt till textinnehållet

Så vill Bonnier News banta norra Mittmedia

30 journalisttjänster föreslås försvinna från norra Mittmedia. Hårdast drabbas tidningarna i Västernorrland. ”Ett dråpslag för ÖP och ÖA”, enligt klubbordförande Johanna Hejdenberg, som menar att medarbetarnas engagemang tar stryk.

Nu har nya ägaren Bonnier News presenterat hur de vill förändra bemanningen på respektive titel. Journalisten har tagit del av förslaget:

Dalarnas Tidningar tappar fyra tjänster.

Avesta Tidning tillförs fyra tjänster.

Dala-Demokraten: oförändrat antal tjänster.

Gefle Dagblad tapar en tjänst.

Arbetarbladet tappar två tjänster.

Hälsingetidningarna tappar fyra tjänster.

Tidningarna i Västernorrland tappar 15 tjänster.

Östersunds-Posten tappar sju tjänster.

Länstidningen Östersund tappar en tjänst.

Samtidigt kommer de gemensamma koncernresurser som finns på tidningarna att överföras till den lokala organisationen.

– Vi tycker att det är tråkigt och oroande att den minskning av tjänster som Bonnier News föreslår i norr är så stor. De har pratat om att vi ska göra mer lokal journalistik och det är svårt att se hur det ska kunna ske när vi blir så många färre, menar Johanna Hejdenberg som är ordförande för journalistklubben för norra Mittmedia.

Hon fortsätter:

– Särskilt på ÖP och ÖA är medarbetarna väldigt nere just nu. ÖP som har gjort så mycket bra journalistik den senaste tiden och utsetts till årets redaktion och ÖA som redan lidit stort av Mittmedias felbeslut i form av övergång till dagdistribution – för dem är det här förslaget ett dråpslag. Det engagemang och den framtidstro medarbetarna hade när Bonnier News tog över är redan borta.

När det gäller tidningarna i södra Mittmedia har VLTs publisher Daniel Nordström föreslagit att sex tjänster fördelas från VLT till Sala, Arboga/Köping och Fagersta, som får två tjänster var. Förslaget har inte förhandlats.

Journalisten söker Mittmedias affärschef Mikael Nestius.

Rättelse: I en tidigare version av texten framgick det att förslaget gällande Mittmedias titlar i Västmanland kom från Bonnier News centralt. Så är inte fallet.

Fler avsnitt
Fler videos