Gå direkt till textinnehållet

Så ser utrikesnyheterna ut globalt

USA är den geografiska fokuspunkten för världens utrikesnyheter. Det visar en undersökning av 43 miljoner nyhetsartiklar som forskare vid Oxford Internet Institute har gjort. De sju största utrikeshändelserna sedan 1979 har alla kopplingar till USA.

Kartan visar länder som omnämnts i samma artiklar i den globala nyhetsbevakningen de senaste tre decennierna och kopplingar mellan länder. Ju ljusare linjerna är mellan två platser, desto fler utrikeshändelser har rapporterats med dessa länder omnämnda. (På kartan är linjerna placerade i varje lands geografiska mitt.)

Det finns sju linjer som omfattar fler än 100 000 händelser, och alla de sju linjerna går mellan en plats i USA och en utanför USA. De ljusaste linjerna länkar USA (och framför allt Washington) med Ryssland (två gånger), Iran, Irak, Israel (två gånger) och Kina.

Kartan visar alltså vilka länder som dominerat utrikesnyheterna i världen sedan 1979. Undantaget amerikanska städer är den mest aktiva kopplingen mellan två städer mellan Seoul och Pyongyang. De två mest sammanlänkade länderna vid sidan av USA är Afghanistan och Pakistan.

Afrika söder om Sahara är den region som har minst antal kopplingar till resten av världen.

Läs mer om undersökningen här.

Fler videos
Fler avsnitt