Gå direkt till textinnehållet

Så fick SvD-sporten yxan

Fem personer på SvDs sportredaktion har nu fått ja på ansökan om avgångsvederlag. Även om det inte kom oväntat, var metoden det lämnades på en chock. Sportjournalisterna fick ett grupp-sms från chefen med beskedet.

I början av nästa år läggs sportredaktionen på Svenska Dagbladet ned. I stället ska sportmaterialet köpas in externt.

Efter mellan 25 och 30 år på tidningen fick i dag fem sportjournalister på Svenska Dagbladet beskedet att de fått ja på sina ansökningar om avgångsvederlag.

Men medan de andra medarbetarna som sökt avgångsvederlag på redaktionen har fått beskedet i samtal med sina chefer, valde tidigare sportchefen, numera redaktionschefen Ola Billger att skicka ett grupp-sms till de fem sportjournalisterna.

Annons Annons

Sms:et lyder:

”Tjena, jag hade helst snackat fejs to fejs men sitter illa till på en konferens och messar därför detta rent formella besked som inte kommer som en överraskning för någon: du får ja på din ansökan om avgångsvederlag. Ola”

Bland medarbetarna på sportredaktionen har stämningen varit oerhört tryckt sedan beskedet kom att redaktionen läggs ned. Att få beskedet att man ska sluta på tidningen efter 25-30 år per grupp-sms har inte förbättrat stämningen, säger de som Journalisten talat med.

– Det känns förjävligt. Det är nonchalant, säger en av journalisterna.

– Vi vill ju vara kvar så länge som möjligt, det är ju en ekonomisk fråga för oss. Men snacket bland oss nu, efter att ha fått det här sms:et, är att vi vill komma härifrån så fort som möjligt.

En av medarbetarna uppger för Journalisten att det finns en ilska inte bara över sättet de fått beskedet på, utan också över formuleringen:

– Att det inte kommer som någon överraskning att ansökan om avgångsvederlag beviljats kan läsas som att det inte är någon överraskning att just ni får gå eftersom ni ändå inte duger något till. Vilket ju just är vad det handlar om. Vi anses vara för gamla för att kunna skaffa oss den kompetens som krävs för att kunna göra ”nya SvD”.

Läs Ola Billgers svar här.

Fler avsnitt
Fler videos