Gå direkt till textinnehållet

Så blir SVTs nya webb

På måndag lanseras en ny version av Sveriges Televisions webb. Med den ska SVT återupprätta det anseende som förlorades i fjol.

@bild:1

På måndag lanseras en ny version av Sveriges Televisions webb. Med den ska SVT återupprätta det anseende som förlorades i fjol.

I fjol lanserades svt.se med stora löften och stora ambitioner, men sajten visade sig därefter vara behäftad med gigantiska tekniska problem, udda form och besynnerlig pedagogik. I sin pånyttfödda version får hemsidan ett utseende med en visuellt mer traditionell SVT-profil.

Enligt Lena Glaser, ny webbchef för svt.se handlar omgörningen dels om utseendet, dels om navigeringen:

– Hemsidan slår an en form som så småningom kommer att återspeglas i allt fler underavdelningar på webben, även om det till en början kommer att finnas underavdelningar med egna utseenden i separata webbfönster. Ombyggnaden innebär också en större process, där vi försöker ta ett samlat grepp kring SVTs webbutbud.

Lena Glaser berättar att svt.se inte har byggts om i grunden, utan att en hel del av den kod som skrevs till lanseringen förra våren har återanvänts. Många medarbetare är dock nya:

– Vi har i betydligt större utsträckning använt oss av egna webbutvecklare.

– Tidigare låg en del av tekniken dels hos oss på SVT och dels på servrar ute på stan, och det kostade enormt. Nu plockar vi successivt över alla sajter till ett och samma företag som ska sköta driften, vilket medför stora besparingar. Det gör att de resurser som läggs på webb i högre utsträckning kan läggas på redaktionellt arbete, säger Lena Glaser.

Innan svt.se började ombyggnaden av sin hårt kritiserade sajt tog man hjälp av fokusgrupper för att få reda på vad en tilltänkt publik ville ha av sidan. Det visade sig att TV-tablåer var högt prioriterade. En annan sak som fokusgrupperna efterfrågade var streaming, det vill säga möjligheten att från dator se hela eller delar av TV-program.

– Möjligheten att lägga ut streamat material är framför allt viktig när det gäller snackisar, till exempel från program som Uppdrag granskning där det uppstår en debatt. Vi lägger också kontinuerligt ut nyhetssändningar och provar oss dessutom fram med att lägga ut vissa sändningar samtidigt som de sänds i TV.

I dag består SVTs webbredaktion av 17 anställda i den centrala avdelningen. Därutöver finns webbredaktörer i Nyheter och fakta-redaktionen och ett antal SVT-medarbetare som arbetar med material för webbpublicering ute på de olika enheterna. webb-redaktionen arbetar integrerat med Text-TV-redaktionen.

Vilka är era konkurrenter?

– I någon mån förstås TV4. Men de drar ju väldigt mycket trafik genom att satsa hårt på olika spel. Och jag tycker inte att det ligger i vårt intresse att konkurrera med aftonbladet.se. De får hundratusentals klick på Pamela Andersons bröst, och en typ av artiklar som vi varken kan eller vill ha på svt.se.

Helt stängd är dörren mot publikfrieri dock inte. I samband med allsvenskan kommer man att lansera ett fotbollsspel som anknyter till det redaktionella materialet, och som man räknar med lockar stora skaror.

Kommer SVT år 2003 att infria nyårslöftet som Christina Jutterström gav för ett år sedan om att bli Sveriges största och bästa nyhetswebb?

– Jag vill vara försiktig med löftena. Vi är och ska vara en av de största och viktigaste mediesajterna. Men i stället för att i första hand jaga maximalt antal besökare, vilket inte ligger i licensbetalarnas intresse, är det angeläget att skapa ett kvalitetutbud som har något för alla.

pf@sjf.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.