Gå direkt till textinnehållet

Ryssland hotar stänga flera medier

Den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor har startat flera utredningar mot inhemska medier, bland andra Novaja Gazeta, för att ”spridit falsk information” om kriget i Ukraina – och för att ha brutit mot den statliga censuren och kallat kriget för ett krig.

Roskomnadzor uppger på sin hemsida att den ryska statsåklagaren uppdragit åt myndigheten att inleda utredningar mot Novaja Gazeta, Ekho Moskvy, Dozjd och sju andra ryska medier.

Enligt Roskomnadzor ska de listade medierna sprida ”falsk information”, bland annat genom att rapportera att den ryska armén har attackerat ukrainska städer och dödat civila, samt att ha kallat det ryska invasionskriget i Ukraina för ”en attack, en invasion eller ett krig”. Roskomnadzor hotar att stänga medier som bryter mot den statliga ryska censuren, samt att väcka åtal mot medier som bryter mot massmedielagen, vilket enligt myndigheten kan ge böter om upp till fem miljoner rubel.

En av tidningarna som nu hotas av stängning är magasinet Zhurnalist. Tidningen publicerade en video med ett tal av Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov som fick Nobels fredspris förra året. I videon, som finns publicerad på Youtube, kallar Muratov kriget för ett krig.

Dmitrij Muratov, chefredaktör på Novaja Gazeta, kallade kriget för ett krig i en video.

Novaja Gazeta publicerade i fredags en förstasida med orden: ”Ryssland. Bombar. Ukraina.” (Se bild ovan.) Tidningen har publicerat artiklar på både ryska och ukrainska sedan invasionen inleddes i torsdags.

Dmitrij Muratov säger till The Guardian att han inte kommer att böja sig för kraven från Roskomnadzor.

Europeiska Journalistfederationen (EFJ) fördömer den ryska censuren.

”Det är helt fruktansvärt att ryska journalister inte kan arbeta fritt. Det visar att sanningen är krigets första offer”, säger EFJs ordförande Mogens Blicher Bjerregård i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos