Gå direkt till textinnehållet

Irrawaddys grundare dömd till fem års fängelse

Thaung Win har suttit i Inseinfängelset, Myanmar, sedan den 29 september 2022. Nu döms han för att tidningen Irrawaddy, där han tidigare varit chefredaktör, rapporterat på ett sätt som stört den nationella säkerheten.

Den oberoende onlinetidningen Irrawaddy förbjöds i Myanmar i november 2022, men har fortsatt att ges ut och rapporterar kontinuerligt om korruption i statsledningen och militärjuntans övergrepp på civilbefolkningen, från utlandet.

Irrawaddys grundare och chefredaktör Thaung Win slutade 2021 i samband med att redaktionen tvingades gå under jord för att undvika gripanden och trakasserier från regimen. Han har sedan dess inte varit involverad i det redaktionella arbetet på tidningen.

Trots det greps han den 29 september förra året i sitt hem i Rangoon misstänkt för att tidningen rapporterat på ett sätt som ”negativt påverkat den nationella säkerheten, rättssäkerheten och den allmänna ordningen”.

Gripandet skedde tre dagar efter att Irrawaddy avslöjat nära kopplingar mellan juntans ledare general Min Aung Hlaing och en förmögen affärsman. Thaung Win har sedan dess suttit häktad i det ökända Inseinfängelset i Rangoon.

Förra veckan dömdes Thaung Win till fem års fängelse, rapporterar The Irrawaddy.

Myanmar är sedan statskuppen i februari 2021 ett av världens största journalistfängelser. I december förra året var 42 journalister frihetsberövade i landet.

Internationella Pressinstitutet och Committee to Protect Journalists fördömer domen och kräver att Thaung Win försätts på fri fot.

Fler avsnitt
Fler videos