Politiker hotade reporter
med polisanmälan

28 april, 2016

FOTO: Mittmedia En reporter på Mittmedia ringde upp lokalpolitikern Birgitta Hübinette för att fråga hur hon sköter sitt uppdrag. Först vägrade politikern svara på frågorna - och sen hotade hon med att polisanmäla reportern för att hon ringt på hemligt nummer.

Mathilda Svensson (bilden) är kommunreporter på Mittmedia och skriver själv om händelsen på helahalsingland.se. Allting startade i början av april då kommunfullmäktige hade sammanträde och Birgitta Hübinette valde att lämna mitt under en omröstning gällande införandet av privat hemtjänst. När hon lämnade ändrades också majoritetsförhållanden.

Senare ringde Mathilda Svensson upp Hübinette för att fråga henne hur hon sköter sitt uppdrag.

”När Birgitta Hübinette svarade, och förstod att jag ringde från tidningen, lämnade hon över telefonen till Clas Kindström (SD), ordförande i partiets kommunförening. Detta eftersom Birgitta Hübinette, även fast hon är invald som ledamot för SPI Välfärden, sedan en tid tillbaka röstar med Sverigedemokraterna. Alltså var det Clas Kindström som fick svara på mina frågor om varför Birgitta Hübinette gick mitt under en pågående omröstning. Inte optimalt på något sätt, men det hela blev en inspelad intervju som vi sedan publicerade på helahalsingland.se”, skriver Mathilda Svensson på sajten.

Det är nu allt blir än mer anmärkningsvärt. För under måndagens kommunfullmäktigemöte, där Mathilda Svensson är på plats för att bevaka, vill Hübinette veta var reporter fått hennes nummer ifrån. Men det vill inte Svensson avslöja på grund av meddelarfriheten. Då kontrar Birgitta Hübinette med att hon tänker polisanmäla reportern, för att hon ringt henne på numret som enligt henne är hemligt.

Journalisten ringer upp Mathilda Svensson för att ta reda på mer om efterspelet.

Har hon polisanmält dig än?

– Jag vet faktiskt inte. Så vitt jag vet har det inte hänt något mer, utan vi är i samma läge som vi var i måndags. Hon sa att hon planerade att polisanmäla mig, säger hon till Journalisten.  

Har du eller tidningen fått ta emot några andra hot efter detta, via mejl eller på annat sätt?

– Nej inte alls, snarare tvärtom. Jag har fått en del stöd, många ser att det här är olämpligt.

Hur förvånad blev du när det hände?

– Jag blev väldigt förvånad och var inte alls beredd på den reaktionen. Framför allt eftersom det här handlar om en ledamot i kommunfullmäktige.

Är det första gången ni på tidningen är med om något liknande?

– Ja, så vitt jag vet. 

Patrik Oksanen, politisk redaktör och ledarskribent hos Mittmedia, är mycket kritisk i en ledartext.

”Att hota en reporter med polisanmälan är både uppseendeväckande och en del i ett mönster. Syftet är att skrämma och göra rapportering så obehagligt som möjligt för att därigenom påverka rapporteringen. Tyvärr är det här alldeles för vanligt. En tredjedel av journalistkåren uppger att de blivit hotade”, skriver han här

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies