Riksdagen inskränkte offentlighetsprincipen

21 november, 2013

Riksdagen röstade på torsdagseftermiddagen igenom förslaget om sekretess i det internationella samarbetet. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling anser att beslutet är ytterst beklagligt.

Förslaget innebär att offentlighetsprincipen urholkas för allmänna handlingar som svenska myndigheter utbyter med utländska myndigheter inom EU. Journalisten har tidigare berättat om förslaget.

Röstsiffrorna blev 263 för och 33 mot. Endast MP och V motsatte sig förslaget. 53 var frånvarande.

Förslaget har fått hård kritik, bland annat av Journalistförbundet.

− Den nya lagen om sekretess i internationellt samarbete innebär att offentlighetsprincipen urholkas kraftigt. Det är ytterst beklagligt att riksdagen inte sätter större värde på den svenska öppenheten, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Den nya lagen innebär att svenska myndigheter kan förlora möjligheten att självständigt bestämma över allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar.

Enligt regeringen behövs sekretessbestämmelsen för skydda svenska internationella förpliktelser.

− Sverige bör både nationellt och internationellt verka för ökad öppenhet och yttrandefrihet. Offentlighetsprincipen måste alltid försvaras, säger Jonas Nordling.

Enligt Journalistförbundet är en konsekvens av propositionen kan bli att det blir svårt eller helt omöjligt att med stöd av offentlighetsprincipen via svenska myndigheter få fram viktiga fakta om exempelvis offentliga upphandlingar, brottsbekämpning och bi- och skadeverkningar hos läkemedelsbolags produkter.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Helge Andersson tors, 2013-11-21 17:03
Vad har hänt med riksdag, tidningar och vårt politiska system. Vi säljer ut vår frihet och integritet bit för bit. Finns det inget parti som ställer sig p barikaderna och slåss för viktiga frågor längre? Bara pseudofrågor lyfts upp till debatt gång på gång. Vem är det som styr?
Inlagt av Johan Öbrink fre, 2013-11-22 18:56
Om Helge Andersson hade brytt sig nog för att vinkla ögonen en grad nedåt, hade han märkt att där finns en artikel om Miljöpartiets motstånd mot inskränkningen av offentlighetsprincipen. Det ska fan bedriva oppositionspolitik när inte ens meningsfränderna lyssnar.
Inlagt av JOL lör, 2013-11-23 18:13
SR-reportern Åke Pettersson sammanfattade läget på ett utmärkt sätt häromdagen: "Vi journalister som bevakar mediefrågor får ta på oss en stor del av ansvaret för att en bred majoritet i riksdagen idag kunde klubba igenom en ny sekretesslag i stort sett utan debatt. Inga medier har i god tid larmat om det här nya slaget mot vår berömda svenska offentlighetsprincip." Men olustigt nog var i det många fall inte brist på kunskap som skapade de uteblivna reaktionerna. Flera av de medier som nu - när det är för sent - förfasar sig över de allvarliga inskränkningarna, hade tidigare inget alls att säga. Det inkluderar också Journalistförbundet, som i sitt remissvar inte hade några egentliga invändningar mot regeringens förslag. Det inkluderar verkligen SVT där en vetenskapsjournalist fick stå för kommentarerna och då skrev att förslaget "kan ge positiva effekter när det gäller att just bedöma risker med läkemedel". Nämn frasen "förbättrat samarbete" och alla förslag som presenteras under den rubriken blir positiva. Medier, riksdagsmän faller platt. Tänk att vi nu får en lag där det vansinniga begreppet "försämrat samarbete" ska utgöra grunden för sekretessbedömningen.
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies