Gå direkt till textinnehållet

Riksdagen inskränkte offentlighetsprincipen

Sekretessförslaget Riksdagen röstade på torsdagseftermiddagen igenom förslaget om sekretess i det internationella samarbetet. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling anser att beslutet är ytterst beklagligt.

Förslaget innebär att offentlighetsprincipen urholkas för allmänna handlingar som svenska myndigheter utbyter med utländska myndigheter inom EU. Journalisten har tidigare berättat om förslaget.

Röstsiffrorna blev 263 för och 33 mot. Endast MP och V motsatte sig förslaget. 53 var frånvarande.

Förslaget har fått hård kritik, bland annat av Journalistförbundet.

Annons Annons

− Den nya lagen om sekretess i internationellt samarbete innebär att offentlighetsprincipen urholkas kraftigt. Det är ytterst beklagligt att riksdagen inte sätter större värde på den svenska öppenheten, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Den nya lagen innebär att svenska myndigheter kan förlora möjligheten att självständigt bestämma över allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar.

Enligt regeringen behövs sekretessbestämmelsen för skydda svenska internationella förpliktelser.

− Sverige bör både nationellt och internationellt verka för ökad öppenhet och yttrandefrihet. Offentlighetsprincipen måste alltid försvaras, säger Jonas Nordling.

Enligt Journalistförbundet är en konsekvens av propositionen kan bli att det blir svårt eller helt omöjligt att med stöd av offentlighetsprincipen via svenska myndigheter få fram viktiga fakta om exempelvis offentliga upphandlingar, brottsbekämpning och bi- och skadeverkningar hos läkemedelsbolags produkter.

Fler avsnitt
Fler videos