Reuters försöker strypa nyhetsflödet
Sveriges Televisions VD Eva Hamilton är skarpt kritisk mot nyhetsbyrån Reuters som bojkottade SVTs sändningar från helgens prinsessbröllop.
Under lördagen valde Reuters, som också förhandlade med SVT för nyhetsbyråerna AFPs och APTNs räkning, att bojkotta bevakningen av bröllopet, när de inte fick igenom sina krav på att få använda SVTs nyhetsbilder fritt till försäljning till sina kunder under obegränsad tid.
– Inga andra mediebolag vare sig i Sverige eller i övriga världen har ifrågasatt SVTs villkor för så kallad nyhetsrätt, det vill säga att användandet begränsas till den tid livesändningen pågår samt ytterligare 48 timmar, säger SVTs VD Eva Hamilton i ett pressmeddelande. Modellen är vanligt förekommande internationellt och om man vill använda materialet under längre tid är man välkommen att köpa rättigheter till det, så kallade arkivrättigheter. Det har flera andra bolag redan gjort, säger Eva Hamilton.
– Reuters agerande är ett spel för gallerierna, eftersom de inser att mediekonsumenterna i Europa haft tillgång till TV-bilderna gratis från SVT, och i en stor del av övriga världen via de bolag som valt att till en mycket låg kostnad köpa materialet direkt från oss. Därför har det inte kostat Reuters något att försöka flytta fram positionerna för att öka sina möjligheter till intäkter i framtiden. En helt ny princip som innebär att man släpper kontrollen över bilder och rättigheter till en nyhetsbyrå på obegränsad tid är helt otänkbar för ett mediebolag, säger Eva Hamilton.
Reuters val att avstå från bevakning också vad gäller text och stillbilder har inget med SVT att göra. Bildbyrån Scanpix har haft uppdraget från Hovet och UD att vara så kallad host picture agency. Scanpix uppger till SVT att de har fått ut bilderna i världen.
– Jag vill betona att det alltså är UDs ansvar och inte SVTs att hantera kontakterna angående det internationella text- och stillbildsmaterialet, säger Eva Hamilton.
– Att Reuters använder ord som pressfrihet är ganska anmärkningsvärt, när det är de som försöker strypa nyhetsfödet. SVT har valt den motsatta vägen – att gratis distribuera till hela Europa samt till en mycket låg kostnad till övriga världen. Deras agerande har dock inte fått något större reell betydelse, våra undersökningar visar att utöver våra rörliga bilder så har tillgången på text- och stillbildsmaterial varit god tack vara övriga aktörer på mediemarknaden, säger Eva Hamilton.
4,7 miljoner svenskar såg någon av SVTs bröllopssändningar under lördagen. Som mest tittade 3 158 000 under själva vigseln. Nästan 3 miljoner människor följde hela kortegen via SVTs sändningar.
– Det är fantastiska siffror, säger Eva Hamilton. Jag är oerhört stolt över både kvaliteten på och genomslaget av denna våra största TV-produktion hittills. Användningen av SVT Play har också varit mycket högt, med 1,5 miljoner besökare.
– Allt tyder också på att genomslaget varit väldigt stort internationellt, eftersom SVT gav samtliga invånare i 56 länder i Europa tillgång till hela vår 10 timmar långa livesändning gratis under lördagen. Till det kommer de TV-tittare i övriga världen som kunnat se TV-bilderna via de andra TV-bolag och nyhetsbyråer som köpt rörliga bilder från SVT till en låg kostnad. Eftersom CNN var en av köparna och de sänder globalt har bilder från bröllopet i princip varit tillgängliga i alla länder. Slutligen har alla människor i världen också haft möjlighet att se sändningarna på SVT Play.