Gå direkt till textinnehållet

Repris av Uppdrag granskning frias men kritiseras

SVTs repris av ett reportage i Uppdrag granskning kompletterades inte med nya uppgifter. Granskningsnämnden friar programmet, men anser att det finns brister.

Nämnden var inte enig om beslutet.

I somras gjorde SVT återutsändningar av reportage i Uppdrag granskning från tidigare säsonger. Ett av de repriserade reportagen, Gängmorden i Göteborg, anmäldes av Göteborgs stad till Granskningsnämnden för radio och tv, för att redaktionen inte kompletterat med nya uppgifter som framkommit efter att reportaget sändes första gången 2017.

Reportaget handlade om en misslyckad avhopparverksamhet som Göteborgs stad startat. Huvudfrågan var om SVT borde ha informerat om att efter att reportaget sänts 2017 hade Göteborgs stad gjort en utvärdering av avhopparverksamheten, och den visade att 41 procent av de som genomgått ett program inom verksamheten inte dömts för nya brott.

Annons Annons

Granskningsnämnden gör bedömningen att det var en brist, men att programmet inte blev så missvisande att det stred mot kravet på saklighet. Programmet frias därför, men kritiseras.

Två ledamöter i GRN är skiljaktiga. De anser att programmet inte heller borde kritiseras, eftersom presschefen på Göteborgs stad i samband med att uppgiften om utvärderingen överlämnades till Uppdrag granskning uppgav att det var vanskligt att dra några slutsatser utifrån resultatet eftersom att det krävs en längre tidsperiod för att göra bedömningar med större säkerhet. Att redaktionen då medvetet valde att inte redovisa utvärderingen i programmet innebär enligt de skiljaktiga ledamöterna inte någon brist i förhållande till kravet på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos