Gå direkt till textinnehållet

Reporter kräver insyn i bruk av Alectamiljoner

Fackklubbarna på Sveriges Radio måste låta en oberoende utredare granska hur företaget använt de 342 miljoner kronor som SR fick tillbaka från försäkringsbolaget Alecta. Det anser Jan Mosander, senior reporter på Ekot.

Fackklubbarna på Sveriges Radio måste låta en oberoende utredare granska hur företaget använt de 342 miljoner kronor som SR fick tillbaka från försäkringsbolaget Alecta. Det anser Jan Mosander, senior reporter på Ekot.

Han har reagerat på ett uttalande av SRs styrelseordförande Ove Joanson i Svenska Dagbladet den 2 februari om att Alecta-pengarna snart är slut.

Alectas investeringar gick i slutet av 90-talet bättre än väntat och SR hade betalat för mycket i pensionsavsättningar. Därför beslöt Alecta år 2000 att betala tillbaka pengar under en femårsperiod. Efter en tvist mellan fackklubbarna och SR-ledningen om hur pengarna skulle användas enades parterna om att 110 miljoner skulle gå till avtalspensioner, 38 miljoner till vidareutbildning och 14 miljoner till ett konto för projekt för att främja arbetsmiljön.

SR använde tre miljoner av Alecta-pengarna till att ersätta Joachim Berner, den VD som inte hann tillträda innan SR drog tillbaka tillsättningen. 71 miljoner av Alecta-pengarna har gått till utveckling av ny teknik. Sedan återstod 100 miljoner kronor som skulle betalas ut under 2004 och 2005.

Mosander anser att det är obegripligt att fackklubbarna på SR gick med på att företaget fick bestämma över hur största delen av pengarna, som är medarbetarnas, skulle användas.

Han påpekar också att SRs årsredovisning inte ger någon fingervisning om hur SR spenderat pengarna. Han vill därför att klubbarna tillsätter en oberoende utredare som granskar vad som hänt med pensionsåterbäringen.

– Det ska inte vara någon vanlig löntagarkonsult utan en hårding med stark integritet, säger Mosander. Personalen måste få veta vart deras pengar gått.

Utredaren bör, enligt Mosander, också gå igenom SRs årsberättelser och på ett pedagogiskt sätt förklara för medlemmarna vad som egentligen står i dem.

Björn Elmbrant, mångårig medarbetare på SR, stöder idén om en oberoende utredare.

– Det är ett bra initiativ, säger han. Jag anser att det är ett minimikrav att fackklubbarna tar itu med det här och gör något med idén.

Ola Gäverth, ordförande i journa­listklubben på SR, är tveksam till Mosanders förslag.

– Jag tycker att vi har fått information från ledningen, även om företaget slarvat med återkopplingen om vilka projekt pengarna faktiskt har gått till. Vid en förhandling i höstas krävde vi att få reda på hur pengarna var uppknutna till olika projekt och vi fick veta att de bland annat gått till webbsatsningar.

Jan Mosander anser också att det är hög tid att public service-företagen omfattas av offentlighetsregler liknande dem som gäller för kommunala bolag.

– Lagen måste ändras så att allmänheten får insyn i hur deras pengar används. Jag menar inte att public service-företagen ska behöva redovisa uppgifter som kan skada dem i konkurrensen med privata bolag. Självklart måste man också se till att källskyddet inte kan få minsta skråma av en större öppenhet. Men det vore bra med ökad insyn i till exempel alla hyresavtal som SR har.

I den delen instämmer Ola Gäverth helt med Mosander.

– SR är svenska folkets företag och då måste folket få insyn i hur det sköts. Det är också viktigt därför att SR är ett journalistiskt företag som ska vara för öppenhet.

hl@journalisten.se

ma@journalisten.se

Fler avsnitt