Gå direkt till textinnehållet

Reporter fick hyreskontrakt av dem han skulle granska: Lägenhet kan vara muta

En reporter som skriver i Resumé om reklambranschen hyr en lägenhet av ägarna till en av de reklamkoncerner han är satt att bevaka.— En sån här sak kan mycket väl bli ett fall för åklagare, säger Torbjörn Lindhe vid Institutet mot mutor.

En reporter som skriver i Resumé om reklambranschen hyr en lägenhet av ägarna till en av de reklamkoncerner han är satt att bevaka.

— En sån här sak kan mycket väl bli ett fall för åklagare, säger Torbjörn Lindhe vid Institutet mot mutor.

Resumé-reportern hyr en lägenhet på 90 kvadratmeter i Stockholms city. Fastigheten ägs av Anders Runer och Tomas Hvid som driver A-Com, Nordens största reklambyråkoncern.

— För fyra år sen skilde jag mig och behövde snabbt en bostad, uppger reportern. Då hjälpte mig Runer och Hvid att få hyra den här lägenheten.

Först kallar reportern de båda reklammännen för “vänner till mig”. Följande dag säger reportern att han aldrig umgås privat med Runer och Hvid.

— Det är en liten bransch och vi har lärt känna varann lite grann genom jobbet. Ibland äter vi lunch ihop och det har hänt att vi ätit middag någon gång, men det gör jag bara som journalist för att skaffa information.

Ett hyreskontrakt på en stor lägenhet mitt i Stockholm är värt en massa pengar. Kan du arbeta helt oberoende när du intervjuar dina hyresvärdar vars affärer du samtidigt skriver om?

— Jag upplever det inte som något som helst problem. Jag betalar en marknadsmässig hyra, 7000 kronor i månaden. Jag har alltid varit öppen med det här, ledningen för Resumé är fullt informerad.

— Det avgörande är att den här reportern betalar en marknadsmässig hyra och att Resumé fortsätter att kritiskt bevaka A-Com, säger Resumés chefredaktör Bo Hedin.

— A-Com äger ett hundratal reklambyråer. Om reportern slutade att skriva om A-Com kunde han knappast fortsätta att bevaka reklambranschen.

— Självklart är det här ett etiskt dilemma eftersom vår trovärdighet kan ifrågasättas. Det har hummats en del i branschen om lägenheten men jag tycker att vi har skött det på ett snyggt sätt.

Nyligen avslöjade Resumé att A-Com ägnar sig åt avancerad skatteplanering. Artiklarna skrevs dock inte av den aktuella reportern.

Kände du till A-Coms skatteplanering innan det hela drogs fram i Resumé?

— Nej, svarar reportern. Men om jag fått in såna uppgifter hade jag självklart skrivit. Efter avslöjandet har jag skrivit en kritisk krönika om A-Coms skatteaffärer.

— Det här är klart över gränsen, anser Torbjörn Lindhe, jurist vid Institutet mot mutor. Det finns en möjlighet att reportern fått lägenheten på grund av sin tjänsteutövning. En sådan här hyreslägenhet har stort marknadsvärde och journalisten ska ju stå fri för att bevaka med kritiska ögon.

Att arbetsgivaren godkänt saken kan enligt Torbjörn Lindhe vara en förmildrande omständighet.

— Men det är ändå så allvarligt att jag bedömer att en åklagare skulle kunna anse det vara påkallat ur allmän synpunkt att ta upp saken till prövning.

Fler avsnitt
Fler videos