Gå direkt till textinnehållet

Rekordpublik för Kalla Fakta

Kalla Faktas reportage om Knutby-dramat blev en tittarsuccé: drygt 1,2 miljoner såg programmet enligt mätföretaget MMS, vilket är den högsta tittarsiffran någonsin.

Kalla Faktas reportage om Knutby-dramat blev en tittarsuccé: drygt 1,2 miljoner såg programmet enligt mätföretaget MMS, vilket är den högsta tittarsiffran någonsin.

I måndags kväll klockan 21 visade TV4s Kalla Fakta reportaget Fötrsamlingens resa om dramat i Knutby. Reporten Karin Swärd och fotografen Phil Poysti hade i flera veckors tid följt församlingen.

När MMS redovisade tittarsiffrorna visade det sig att bara Rapport nådde fler tittare i måndags. Drygt 1,2 miljoner såg programmet.

– Att så många tittat visar fanns ett uppdämt behov att veta mer om människorna och församlingen i Knutby, utan skandaler eller braskande rubriker. Församlingsmedlemmarna har blivit misstänkliggjorda och uthängda, dag efter dag. Att se och höra de här människorna i sin vardag, i ett nyanserat och samtidigt kritiskt reportage, var nog vad de flesta längtat efter. Det fanns ett behov för en lågmäld och ickeskandaliserande ton, säger Kajsa Stål, redaktionschef på Kalla Fakta.

Redaktionen har fått starka reaktioner på programmet.

– Ja och de har uteslutande varit positiva – annars brukar det vara mer blandat. Tittare har ringt och tackat för att de fick se en annan bild. Många har också uppskattat vittnets obrutna berättelsen från mordnatten. Församlingsmedlemmarna själva tyckte efteråt att reportaget var kritiskt, värdigt – och sant, säger Kajsa Stål.

Ställdes några villkor från församlingens sida för att ni skulle få följa dem så nära?

– Nej, bara helt normala villkor, som att de medverkande före sändning fick ta del av de avsniktt där de medverkade, utan att för den skull kunna ändra något. Att just Kalla fakta fick komma nära församlingen beror på att de reportrar som tillbringat de senaste veckorna i Knutby hade tid och förmåga att få pastorernas och medlemmarnas förtroende, säger Kajsa Stål.

Det tidigare tittarrekordet på 1,1 miljoner hade ett program för tre år sedan som skildrade en familj i Norrland som tog emot en kriminell man i en familjehemsplacering av kommunen, vilket slutade i ett fruktansvärt knivdrama. Kalla fakta kunde avslöja att allt fler grova våldsbrottslingar familjehemsplaceras.

mj@journalisten.se

Detta om detta. Vi hörs, Kajsa

Fler avsnitt
Fler videos